Yunet
 

Zdravlje

Zavod za javno zdravlje: Tri virusa cirkulišu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 18. januar 2024. • 16:06 •

Zavod za javno zdravlje: Tri virusa cirkulišu

U toku je sezona respiratornih infekcija, virusi u ovo doba u većem obimu cirkulišu. U cirkulaciji trenutno je potvrđen virus gripa, korona virus i respiratorni virus. Nažalost, kada se virusi udruže često se dešava da imamo utisak da nam se bolest stalno vraća. Epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Pančevo dr Olivera Stanišić ističe da je situacija što se tiče respiratornih infekcija uobičajena.

,,Tokom prošle nedelje zabeležen blagi porast od oboljevanja od respiratornih infekcija ali je to i dalje ispod srednjeg inteziteta ,odnosno, ispod epidemijskog praga. Potvrđen je virus gripa , ima i kovida a možemo da potvrdimo prisustvo respiratornog sincicijalnog virusa.“ istikla je doktorka Stanišić a zatim dodala ,,Činjenica je da I drugi adeno virusi cirkulišu i ostali virus koji mogu da dovedu do respiratornih I stomačnih tegoba.“

Pored virusa ima i dosta bakterijskih infekcija, odnosno, streptokokne upale grla. Većina virusnih infekcija prolazi za sedam dana ali ako dođe do pada imuniteta, tada vrebaju bakterijske infekcije koje se leče antibioticima i duže traju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena