Yunet
 

Zdravlje

U ledenim danima savetuje se oprez srčanim bolesnicima i astmatičarima

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 13. januar 2024. • 15:36 •

U ledenim danima savetuje se oprez srčanim bolesnicima i astmatičarima

Zdravstveno stanje hroničnih bolesnika stabilnije je usled zahlađenja i vremenskih prilika tipičnih za ovo doba godine, saznajemo u Hitnoj pomoći grada Pančeva. Lekari savetuju srčane bolesnike i astmatičare da pripaze zbog jutarnjih mrazeva, a upozoravaju i na oprez zbog poledice.

Posle neobično toplog decembra, prave zimske temperature sa minusom doneo nam je januar. Našim sugrađanima, čini se, ne smetaju ovi ledeni dani.

– Ja volim da malo zahladi. Razmazili smo se, dugo je bilo toplo, a sada, kada je zahladilo, što je normalno za januar, podnosim sasvim normalno. Jedino sam više unutra nego napolju.

– Evo, baš se sad pripremamo da idemo na skijanje, za vikend. Lepo je kad je zima, kad ima snega.

– Malo prehlade, ali to nije ništa tragično.Toplo – hladno, mora malo prehlade.

Kako saznajemo u Hitnoj pomoći grada Pančeva, niske temperature nisu nepovoljno uticale na zdravlje naših sugrađana. Prema rečima doktora Marka Stojanovića, zdravstveno stanje hroničnih pacijenata je stabilnije, ali bi srčani bolesnici trebalo da budu na oprezu.

Srčanim bolesnicima odgovaraju ove temperature, ali moraju se čuvati jutarnjih mrazeva. Sa te strane može doći do komplikacija u vidu akutnog infarkta u jutarnjim časovima, rekao je doktor Marko Stojanović.

Jutarnji mrazevi ne pogoduju ni astmatičarima.

-U jutarnjim časovima može doći do astmatičnih napada, jer se na hladnim temperaturama skupe bronhije i dolazi do osećaja gušenja dok se ne uđe u topliju prostoriju, gde se grč u bronhijama opusti, rekao je doktor Stojanović.

Naš sagovornik napominje da se, iako je veoma hladno, preporučuju lagane šetnje u popodnevnim časovima, ali uz pojačan oprez zbog poledice.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena