Yunet
 

Zdravlje

Opekotine od petardi tokom praznika

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 10. januar 2024. • 15:44 •

Opekotine od petardi tokom praznika

Nažalost, tokom praznika bilo je povređene dece sa teritorije našeg grada koja su zadobila opekotine od petardi i završila na bolničkom lečenju. Zato još jedan apel da ne dajemo deci da se zabavljaju na ovakav način, jer može biti opasno iskustvo koje će ih pratiti tokom čitavog života .

Posle proslave Nove godine i Božića pripremamo sei za doček pravoslavne Nove godine. Iako smo neprekidno pokušavali da objasnimo zašto su pirotehnička sredstva, posebno petarde, opasne i nažalost opominjali da je dečak od dvanaest godina izgubio tri prsta, bilo je još povređene dece koja su prošla sa povredama koje su ozbiljne opekotine, rekla je za RTV Pančevo dr Lucija Velinović .

– Bilo je dvoje male dece koji su zbog petardi zadobili opekotine. Jednom detetu su obuhvaćene obe šake. Oni su zadržani na hirurgiji Opšte bolnice. Bio jei mladić koji je povrede zadobio od plinske boce koji je prema našin saznanima dobro. Oni u tom strahu ne stignu da detaljno ispričaju kako se to dogodilo ,ali su to uglavnom situacije kada su pokušali da zapale petardu i nisu uspeli i kada su pokušavali ponovo to da urade ona je eksplodirala.

Posle zbrinjavanja povreda kada petarda eksolodira u ruci , potreban je dug period rehabilitacije, borbe protiv ožiljaka i borbe za vraćanje funkcije šake,. Zbog toga ponovo apelujemo pred predstojeći praznik -razmislite pre nego što poželite da se zabavite na ovakav način, jer nikada do kraja ne znate kako to može da se završi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena