Yunet
 

Zdravlje

Kamenac uništava zube

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. januar 2024. • 09:42 •

Kamenac uništava zube

Zubni kamenac je tvrda zubna naslaga koja čvrsto prijanja uz zub i desni. Osnova zubnog kamenca je zapravo dentalni plak, koji nije na vreme uklonjena. Taloženjem mineralnih soli iz pljuvačke u dentalni plak on postaje tvrda zubna naslaga- kamenac.Na stavaranje kamenca može da utiče pušenje ili lošije održavanje higijene zuba ističe načelnik Stomatološkog odeljenja dr Tihomir Mrenović

Sada taj zubni kamenac koji šteti opštem zdravstvenom stanju , pacijenti treba da dođu da uklone dentalni kamenac ali ne onda kada je jako kasno i tek kada uklonimo taj kamenac mi vidimo šta je sve ispod.I mi kažemo pacijentu ukolko mi uklonimo kamenac počeće zub i da vam se klade.i to je predlog za jednu protetsku terapiju,rekao je Dr Tihomir Mrenović.

Kako nebi svoje oralno zdravlje doveli u stadijum dam morate da imate totalnu protezu posvetite 5 minuta dnevno svojim zubima I perite ih detaljno . Kamenac na zubima nije lepak za zube i ne drži ih na mestu, to je naslaga koja ih uništava i treba se uklanjati redovno .

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena