Yunet
 

Zdravlje

Otvorena jedinica za moždani udar

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. mart 2023. • 14:50 •

Otvorena jedinica za moždani udar

U pančevačkoj bolnici otvorena je Jedinica za moždani udar. Na odeljenju Neurologije u ovoj jedinici biće smešteni pacijenti kojima će biti plasiran lek koji treba da razbije tromb. Kada pacijent doživi moždani udar važno je vreme a zahvaljući ovoj jednici pacijent će odmah dobiti pomoć.

Prva jedinica za moždani udar u pančevačkoj bolnici je smeštena na Odeljenju Neurologije gde se primaju i zbrinjavaju pacijenti sa urgentnim stanjem. Ima 6 bolesničkih postelja u kojima se zbrinjavaju bolesnici sa akutnim moždanim udarom prema najsavremenijim dijagnostičkim i terapijskim protokolima za ovu oblast. Koliko je ovakva jednica bila neophodna obzirom da je kod pacijenata koji dožive moždani udar vreme pružanja pomoći odlučujući faktor za preživljavanja objasnila je PR Opšte bolnice doktorka Slađana Kovačević.

“Naše kolege su otvorile jedinicu za moždani udar imamo 6 kreveta. Lek koji je za trombolizu i koji će poslužiti da se razbije tromb je u našoj apoteci. Ostalo je da se tehničari sa Neurologije edukuju u bolnici Sveti Sava da nauče kako se to daje jer je to jedan specifičan lek. Određena grupa tehničara sa Neurologije ići će na obuku. Zahvaljući ovom leku tromb se razbija i vi dobijate vaš život nazad”, navodi doktorka Kovačević.

Pacijenti koji se suočavaju sa dijagnozom multiplaskleroze za terapiju koja im je neophodna morali su da odlaze u druge zdravstvene centre sada im je terapija dostupna u našoj bolnici.

“Još jedna novina za pacijente sa multipla sklerozom je biološka terapija, to su teški pacijenti, teško pokretni i to je veliki iskorak da pacijenti treba da dobiju u svojoj bolnici”, kaže doktorka.

Teškim pacijentima koji se suočavaju sa ne lakim dijagnozama važna je dostupnost lečenje. Zahvaljući jedinci za moždani udar pacijetima će odmah biti ukazana pomoć. Onima kojima bude neophodno drugačije lečenje i dalje će biti upućivani u bolnicu Sveti Sava koja je specijalizovana za ove bolesti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad