Yunet
 

Zdravlje

Značaj vakcinacije protiv malih boginja

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 6. mart 2023. • 09:00 •

Značaj vakcinacije protiv malih boginja

Trenutno u Južnobantskom okrugu nema obolelih od morbila odnosno malih boginja. Važno je da deca budu vakcinisana kako bi obuhvat bio preko 90 posto I samo tako onemogućio da se male boginje vrate na velika vrata, bolest za koju smo mislili da je davno iskorenjena istakla je doktorka Olivera Stanišić.

Procenat pančevačke dece obuhvaćene vakcinacijom protiv malih boginja u 2019. godini je bio preko 98 odsto. Nažalost u jednom trenutku broj vakcinisanih je opao a što je stvorilo uslove da se u pojednim delovima Srbije pojave male boginje. Morbili ili male boginje su akutno zarazno oboljenje obično sa iznenadnom pojavom visoke temperature, konjuktivitisom, curenjem iz nosa, kašljem i glavoboljom. Nakon 3-7 dana javlja se ospa makulopapularna. Zahvaljući zdravstvenim radnicima I roditeljima koji su shvatili da je jedno vakcinacija prava zaštita dece situacija sa obuhvatom vakcinisanih se popravila.

Važno je otpočeti vakcinaciju po kalendaru obavezne imunizacije, vakcinom protiv malih boginja, zauški i rubele daje koji se daju u drugoj i sedmoj godini života deteta.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad