Yunet
 

Zdravlje

Pregledi za dijabetičare po selima

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 10. februar 2023. • 13:20 •

Pregledi za dijabetičare po selima

Preventivni centar Doma zdravlja otpočeo akciju preventivnih pregleda po naseljenim mestima. Prva akcija koja je namenjea dijabetičarima bila je danas u Jabuci.

Posle prevntivnih pregleda koji su organizovani u zdravstvenim stanicama u Pančevu gde je akcenat stavljen na dijabetičare i kako da svoju bolest drže pod kontrolom. U Jabuci su pacijenti sa povišenim nivom šećera u krvi imali kompletan pregled lekara sa tromesečnim proveravanjem šećera u krvi.
„Ovo su pregledi pre svega za dijabetičare ali ako otkrijemo nekog pred dijabetičara to je odlično. U jednoj ambulanti me pacijent pitao a šta ćete vi da mi prevenirate kada ja već imam dijabet? To samo govori kolko on nije upoznat sa svojom bolešću jer možemo sprečiti komplikacije na bubrezima, srcu. To želimo da sprečimo ukolko čovek dobro kontroliše svoj šečer, znamo da može da doiđe do retinopatije koja vodi u slepilo, da ne pričam za stopala kada može doći do amputacije. Takođe problem sa bubrezima koji dovodi do dijalize. Ukoliko čovek vodi računa o ishrani, fizički je aktivan i pije terapiju može sprečiti ove komplikacije“, navodi doktorka Ana Mitrić.
Nekada su vrednosti šećera blago povišene pa osoba smatra da je nešto možda pojela i više ne kontroliše šećer. To može da bude podmuklo jer dijabetes nema simptome a da li će do razvoja šećerne bolesti doći objašnjava doktorka Mitrić.
„To zavisi da li imaju genetsku predispoziciju da li su gojazi da li imaju porodičnu anamnezu“, kaže doktorka Mitrić.

Posle Jabuke preventivni pregledi namenjenji dijabetičarima biće organizovani i po drugim naseljenim mestima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena