Yunet
 

Zdravlje

Redovni ginekološki pregledi spasavaju život

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 25. januar 2023. • 13:50 •

Redovni ginekološki pregledi spasavaju život

U Srbiji svakog dana jedna žena izgubi bitku u borbi sa karcinomom grlića meterice a četiri se suoče sa ovom dijagnozom. Obeležavanje Evropske nedelje od 23 do 29 januara ima za cilj da se podigne svest žena, kolko su važni preventivni ginekološki pregledi, kako bi se sprečio nastanak raka grlića materice.

Podaci Zavoda za javno zdravlje za Južni Banat nas opominju jer svake godine 45 žena dobije dijagnozu karcinom grlića materice polovina žena je iz Pančeva i nažalost 20 žena izgubi život. Rak grlića materice može se perevenirati ukolko se bolest otkrije na vreme a to se postiže redovnim odlascima kod ginekologa. Povodom Evropske nedelje borbe protiv nastanka raka grlića materice organizovane su mnogobrojne akcije ali nije jedna nedelja dovoljno kada je ovakva bolest u pitanju.

„Jedna nedelja nije dovoljna, važno je da stalno apelujemo na naše sugrađanke da samo preventivnim pregledima i bar jednom godišnje odlaskom kod ginekologa sprečimo da dođe do nastanka bolesti. Nažalost polovina ovih žena dođe kasno kada se bolest već uznapredovala i kada je teže lečenje. Još jedna važna stvar koja je tokom prošle godine uvedena je vakcinacija protiv papiloma virusa u našoj zemlji. Podacima možemo da budemo zadovoljni oko 800 dece iz našeg okruga je vakcinisanoa oko 400 dece samo iz Pančeva“ kaže dr Tanja Todorović iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

Pojedini humani papiloma virusi odgovorni su za nastanak karcinaoma grlića materice. U Zavodu za javno zdravlje Pančevo od ove nedelje rade se i analize koje pomažu se ova maligna bolest otkrije na vreme.

„Prošle godine u Pančevu urađeno je 3900 Papa testova a otkriveno 12 karcinoma. To su pleniminarni podaci jer nemao podatke iz privatnih zdravstvenih ustanova i Beograda“, navela je doktorka Todorović.

Preventivni pregledi kod ginekologa, vakcinacija HPV vakcinom za mlade i Pisiar metoda otkrivanja humanipapiloma u pančevačkom zavodu dovoljno je da budete sigurni da do razvoja bolesti ne dođe već ukolko se otkrije da će to biti u ranom stadijumu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad