Yunet
 

Zdravlje

Vakcinacija jedini način u borbi  protiv malih boginja     

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 18. januar 2023. • 10:30 •

Vakcinacija jedini način u borbi  protiv malih boginja     

U Srbiji do 12. janura male boginje potvrđene su kod šest osoba i to kod petoro nevakcinisane i jedne starije osobe nepoznatog vakcinalnog statusa, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“. Morbili su bili odavno iskorenjeni ali nažalost nedovoljan obuhvat vakcinisane dece ponovo je otvorio vrata ovoj infektivnoj bolesti koja može da daje ozbiljne komplikacije.

U Srbiji su se nedavno pojavili marbili odnosno male boginje na koje smo odavno zaboravili zahvaljući vakcinama koje su nam to omogućile. Međutim male boginje nisu bezazlena bolest I kod dece mogu izazvati ozbiljne komplikacije koje mogu da izazovu slepilo, upalu uva, pluća, mozga pa čak mogu i da dovedu do smrti. Najčešće se zaražavaju deca, upozoravaju lekari.

Osoba zaražena malim boginjama može da inficira 12 do 18 osoba. Zbog toga je neophodan obuhvat vakcinacije koji će nam omogućiti stvaranje kolektivnog imuniteta preko 95 odsto. Važno je razgovarati sa dečijim pedijatrom ukoliko imate bilo kakvu nedoumicu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena