Yunet
 

Zdravlje

Mirna novogodišnja noć za pančevačku Hitnu pomoć

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. januar 2023. • 13:20 •

Mirna novogodišnja noć za pančevačku Hitnu pomoć

Novogodišnja noć za zaposlene u Hitnoj pomoći u Pančevu protekla je relativno mirno, sa uobičajenim brojem ambulatnih pregleda. Pomoć su uglavnom tražili hronični bolesnici, a imali su i dve intervencije na javnom mestu zbog preterenog konzumiranja alkohola.

U najluđoj noći u godini kada ispraćamo staru i dočekujemo Novu godinu za pančevčku Službu hitne pomoći nije bilo mnogo posla. Obavili su 34 ambulantan pregleda i 9 kućnih poseta. Doktor Zoran Manasijević, načelnih Hitne pomoći kaže da je dobro što nije bilo saobraćajnih nezgoda. Više posla bilo je na reprizi nove godine.

„Tu smo imali 55 ambulatnih pregleda, nismo imali mnogo kućnih poseta. Ovo toplo vreme verovatno nije prijalo hroničnim pacijentima, hipertoničari, febrilna stanja. Kovid je i dalje prisutan, dakle uobičajeno. Čim je lepše vreme u januaru ili decembru ne prija ljudima i dolaze i traže pomoć. Bilo je i dosta dece, problem je tu što su to deca koja su već bila kod pedijatra, ali neke stvari neće proći za 5 minuta, treba vremena, a roditelji su nestrpljivi pa idu od pedijatra do hitne pomoći i nazad“, istakao je doktor Manasijević.

Lekari ističu da je važno za vreme praznika ne preterivati u konzumiranju hrane i pića i uzimati sve umereno. Doktor Manasijević ističe da traba odmoriti organizam posla višednevnog uzimanja teške hrane.

„Posle toga veoma je važno napraviti pauze u jelu od nekih 10-tak sati. Konzumirati voće i povrće, lakšu hranu sa dosta tečnosti, vode ili neslane supice, čaj od nane, da bismo se vratili u neko prvobitno stanje. Kod nas je problem što mi volimo da slavimo i uzimamo više hrane, a to je poprilično traumatično za naš organizam.

Toplo vreme u ovo doba godine nepovoljno je uticalo na pacijente sa povišenim krvnim pritiskom. Njima lekari savetuju redovno uzimanje terapije i odlazak kod lekara.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena