Yunet
 

Zdravlje

Uručeni sertifikati lekarima Službe hitne pomoći u Vršcu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 16. decembar 2022. • 17:53 •

Uručeni sertifikati lekarima Službe hitne pomoći u Vršcu

Danas su u Domu zdravlja uručeni sertifikati lekarima Službe hitne medicinske pomoći koji su uspešno završili obuku za upotrebu „FAST“ portabilnog ultrazvučnog aparata, koja je sprovedena u saradnji sa Udruženjem za medicinsku edukaciju „ZEMEHO EDUKACIJA“ iz Beograda. Ovaj aparat, čija je vrednost 2,5 miliona dinara, predstavlja najsavremeniju tehnologiju za primenu u urgentnoj medicini, a vršačka hitna pomoć je prva služba u našoj zemlji koja ovaj uređaj ima u upotrebi u sastavu opreme sanitetskog vozila.

„FAST – Focused Assessment with Sonography for Trauma je tehnika koja se obavlja još u vreme inicijalnog pregleda pacijenta sa traumom u službi hitne pomoći ili već u sanitetskom vozilu. Glavni cilj ovog pregleda je da identifikuje slobodnu intraperitonealnu tečnost omogućavajući trenutno otpočinjanje hirurškog lečenja u sekundarnoj i tercijalnoj zdravstvenoj ustanovi ili nastavak dijagnostike drugim imidžing metodama. Ova metoda će znatno skratiti vreme trijaže pacijenata i omogućiti značajno efikasnije zbrinjavanje najtežih stanja“ izjavio je Dr Borko Minić, direktor Doma zdravlja Vršac, inače specijalista urgentne medicine.

Ovo je poslednji aparat u nizu najsavremenije opreme, koja je od početka godine nabavljena za Službu hitne medicinske pomoći, Doma zdravlja Vršac u kojoj se u toku 24 časa obavi prosečno 20 intervencija na terenu i još toliko u noćnoj ambulanti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena