Yunet
 

Zdravlje

Važna pravila za antibiotsku terapiju

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 21. novembar 2022. • 10:14 •

Važna pravila za antibiotsku terapiju

Iako je Opšta bolnica tokom noći namenje za zbrinajavanje hitnih stanja nije retkost da u sitne sate roditelji dovode decu na ORL odeljenje zbog upale srednjeg uha. Šta je neophodno uraditi kod kuće pre nego što se potroći pregled lekara rekao je za TV Pančevo načelnik doktor Veljko Božić.

Tokom noći na Odeljenju Uho , grlo, nos zbrinjavaju se hitni slučajevi nije retko da u saobraćajnim nezgodana bude povređena, glava, nos ili vilica. Takođe gutanje predmeta i ribljih kostiju nije retkost. Na svu sreću ipak su to ređi slučajevi svake noći česti su dolasci zbog kapljičnih infekcija i upale srednjeg uha.

Većina pacijenta su mala deca sa kapljičnim infekcijama , visoka temperatura, bol u grlu često su pacijenti koji mogu biti zbrinuti i tokom dana.

Upale ušiju kod dece su veoma česte , dete plače jer trpi bol i često roditelji dovode decu i tokom noći na ORL odeljenje Opšte bolnice. Načelnik ovog odeljenja ističe da to ne spada u hitna stanja i objašnjava šta roditelji treba da preduzmu.

Česte upale uha dovode do hroničnih stanja, doktor Božić napominje da je uzrok upale srednjeg uha zapušen nos i to je uzrok koji koji se mora otklanjati kako se upale ne bi ponavljale.

Antibiotik se mora piti po uputstvu koje je naznačeno na leku ukolko se prekine , upala nije izlečena do kraja ističe doktor Božić

Sam antibiotik ima uputstvo za upotrebu ako je sirup to je doza koja je neophodna da se popije .Ako mi skraćujemo pijenje antibiotika onda stvaramo mogućnost da dete postane rezistentno

Napišemo terapiju kapi u nos i antibiotik. Antibiotik da li je krenuo uveče ili ujutru nema značaj. Kapi u nos svaka kuća ima kao i lek za snižavanje temperature.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena