Yunet
 

Zdravlje

Specifičan rad lekara u seoskoj ambulanti

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 10. novembar 2022. • 17:56 •

Specifičan rad lekara u seoskoj ambulanti

Lekari koji rade u seoskim ambulantima ima specifičnosti koje ne rade uglavnom lekari u gradu. Na selima lekar je mnogo više vezan za jednu porodicu i uglavnom vodi račina o svim njenim članovima.

Najveća specifičnost rada lekara na selu su pregledi i rad sa decom, obavljanje kućnih poseta, zbrinjavanje hitnih slučajeva, kao i mrtvozorsto, kaže dr Ivana Pavlović, lekar u ambulanti u Starčevu.

Kada vi duže vremena radite na selu onda vi jako dobro poznajete pacijente a to ima I prednosti. Kada se recimo dešava neko hitno stanje vi znate od čega već pacijent boluje I možete očekivati u kom smeru se razvija ta njegova bolest. Ne samo da poznajete pacijenta, poznajete članove porodice I inteakcija lekara sa pacijentom na selu je vrlo bliska, naročito kako je mesto kilometrima udaljenije od centra, od Bolnice. To je velika odgovornost, ali I veliko zadovoljstvo.

Ona ističe da su lekari na selu često i pravi porodični lekari jer oni u velikom broju slučajeva leče cele prodice zbog specifičknog povrenja koji postoji između njih.

Kada cela porodica dolazi kod vas, dešava se da I niste svesni da su to članovi iste porodice, možda zbog različitih prezimena. Pacijenti ako imaju pravo poverenje u vas, ako jedan član porodice ima ono pravo poverenje, svi njegovi članovi porodice će doći. U suštini to ima I prednosti jer vi kroz takav rad znate I porodičnu anamnezu. Vi možete lakše da komunicirate sa pacijentom, jer ako pacijant nije došao na kontrolni pregled vi možete da signalizirate članu porodice da treba da se javi. To svakako ima prednosti, poroidčni lekar je iz moje perspektive nešto što bi olakšalo rad, stvorilo tu neku povezanost koju izabrani lekar treba da ima, znači sagledava kompletno pacijenta, sagledava I celu porodicu tako da se tako ogleda suština porodičnog lekara a ja lično mislim da to ima prednosti.

Što se tiče odlaska kod lekara specijaliste , doktorka Ivana Pavlović naglašava da se u ambulanti na selu uradi sve što je potrebno, laboratorijske analize i dopunska dijanostika. Kako ona ističe sagledava se mnogo šira slika, a tek onda se pacijent upućuje kod lekara specijaliste.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad