Yunet
 

Zdravlje

Rak dojke izlečiv ako se otkrije na vreme

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 6. oktobar 2022. • 16:00 •

Rak dojke izlečiv ako se otkrije na vreme

Oktobar je Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. Ovaj zloćudni tumor je najčešći karcinom od koga umire najveći broj žena. Iz tog razloga uveden je skrining na rak dojke kako bi ova bolest bila otkrivena u ranoj fazi.

Rak dojke je veom teško otkriti. Zato je neophodno ići na momografiju, ultrazvuk ili I magnetnu rezonancu kaže doktor Đorđe Lazarević, nadelnik radiologije pančevačkog Doma zdravlja. Srbija je započela program za rano otkrivanje raka dojke, skrining mamografijom, koji je besplatan za sve žene starosti od 50. do 69. godine.

Žene treba da se jave u dispanzer za žene, dobiće uput da dođukod nas. Onda se one snime, postoji prvi čitač, to sam ja I drugi čitač u bolnici, ako se ne salžemo postoji supervisor koji to nadlgeda, ali u više od 95 posto slučajeva se slože mišljenja. Mi kao I Bolnica radimo 30 mamografija mesečnojer treba odo 6300 mamografija da se uradi na godišnjem nivou. – ističe dr Lazarević.

Doktor Lazarević kaže da se ne radi samo mamografija u okviru skrining program, već da se rade I dijagnostičke mamografije.

Kada pacijentkinja ima tegobe, kada je napipala nešto, ima iscedak iz bradavice, postoje promene na koži, onda se javlja svom izabranom lekaru koji je šalje na radiologiju, radi se mamografija ili utrzvuk I onda se šalje dalje na obradu, ako ima nešto, kod hirurga ili na biopsiju. – rekao je dr Lazarević.

Lekari ističu da je važno otkriti rak na vreme jer je tada lečenje jednostavnije I procenat izlečenja je znatno veći. Zato se I savetuje da se žene pridržavaju određenih preporuka. Između dva skrininga treba redovno obavljati preglede dojki kod izabranog lekara ili samopregledom, jednom mesečno.Ukoliko se primate bilo kakve promene lekari savetuju da se hitno obratite svom izabranom lekaru.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad