Yunet
 

Zdravlje

Nestašica svih krvnih grupa

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 24. avgust 2022. • 11:00 •

Nestašica svih krvnih grupa

Zalihe svih krvnih grupa ovih dana su izuzetno niske. Svake srede u pančevačkom Crvenom krstu organizuje se akcija dobrovoljnog davanja krvi. Ove srede oko 20 Pančevaca je pokazalo humanost. U Crvenom krstu najavlju pojačan rad kako bi se što više ljudi animiralo ubuduće da daje krv.

Pančevka Milena Miletić došla je ove srede kako bi dala krv i nekom, kog verovatno nikada neće upoznati, omogućila lečenje. Iako je veoma mlada krv je dala više puta i namerava da to čini i ubuduće.

Samo želim da budem humana, jer možda će sutra i meni to trebati. Više puta sam do sada dala krv i želela bih da pozovem ljude da dođu da daju krv, jer je zaista velika potražnja. – kaže Milena Miletić – dobrovoljni davalac krvi.

Prema rečima Nede Kocić, doktorke u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine zalihe krvi su na izuzetno niskom nivou. Kako ona ističe razlog za to je veliki broj zakazanih operacija, ali i onih urgentnih, kao i hematološki i onkološki bolelsnici kojima je takođe neophodna krv za lečenje, deca i trudnice.

Rekla bih da smo trenutno u velikom problemu sa svim krvnim grupama, O negativna krvna grupa kao univerzalna nam je najpotrebnija, ali ne bih ni jednu mogla da izdvojim jer je stanje trenutno jako loše. Letnji period je probelematičan, s toga želim da pozovem sve one koji žele da daju krv da dođu. Bitno je da su zdravi, da trenutno nemaju respiratoren infekcije, da nisu zaraženi korona virusom, za one koji su na nekoj terepiji za povišen pritisak da je ne uzme pre dolaska na davanje krvi i naravno da nisu u pitanju onkološki bolesnici ili neki teži hroničari. – ističe Dr Neda Kocić – zavod za transfuziju krvi Vojvodine.

U Crvenom krstu Pančevo najavljuju da će krenuti sa novim akcijama koje će biti usmerene na dobrovoljne davaoce krvi. Prema rečima Milice Todoriović, sekretakre Crvenog krsta treba sakupiti minimum 500 do 600 jedinica krvi kako bi se spremno dočekala jesen.

Mi kao organizacija Crvenog krsta Pančevo u čijoj nadležnosti je da se bavi organizovanje i promovisanjem akcija želimo da motivišemo naše građanje da se uključe u široko korisnu društvenu akciju dobrovoljnog prikupljnja krvi. Mi ćemo tokom septembra organizovati više akcija. Pozivamo sve kompanije, ustanove, preduzeća, udruženja, sportska društva, kulturno umetnička društva … da nam se jave i da dogovorimo njihov dolazak u masovnijem broju u Crveni krst i da prikupimo nedostajuće jedinice krvi. – naglasila je Milica Todorović – sekretarka Crvenog krsta Pančevo.

Nova akcija dobrovoljnog davanja krvi u Pančevu biće organizovana u sredu 31. avgusta u popodnevnom terminu od 13 do 17 sati. U Crvenom krstu najavljuju i vanredne akcije kojih će biti u septembru.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena