Yunet
 

Zdravlje

U Južnobanatskom okrugu obolelo 10 osoba do Groznice Zapadnog Nila

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. avgust 2022. • 18:40 •

U Južnobanatskom okrugu obolelo 10 osoba do  Groznice Zapadnog Nila

Savet je da izbegavamo boravak u prirodi u večernjim satima kada je aktivnost komaraca najveća , posebno u šumi i pored reka.Groznica Zapadnog Nila ne može se preneti s jedne osobe na drugu a simptomi posle uboda zaraženog komarca posle tri do 14 dana.

Groznica Zapadnog Nila potvrđena je kod deset osoba iz Južnobanatskog okruga. Devetoro pacijenta je sa teritorije Pančeva a jedna osoba je iz Opštine Alibunar .Pacijenti se leče na Infektivnom odeljenju Opšte bolnce Pančevo dok je dvoje je hospitalizovano na Infektivnu kliniku u Beogradu.

Oni su hospitalizovani zbog teških neuroinvazivnih oboljenja encefalitisi i meningitisi .To su osobe koje imaju preko 60 godina i pridružene boleti. Moramo da se zaštitimo od komaraca jer na celom podrucju grada i naseljenih mesta ima komaraca koji prenose virus Zapadnog Nila

Većina osoba koju ubode inficirani komarac Groznicom Zapadnog nila nema nikakve simptome ili blage koji brzo prolaze i od kojih nemakomplikacija.

Više od 80 posto sučajeva osoba koja je došla u kontakt sa zaraženim komarcem nema simptome , svega 20 posto ima blage simptome slične gripu.Temperatura, bolovi u grlu, zglobvima može čak i osip i otok žlezda ali to je stanje koje brzo prolazi i neostavlja posledice

Od 1 juna kada se i vrši nadzor nad komarcima koji prenose Groznicu Zapadnog Nila u Južnobanatskom okrugu obolelo je 10 osoba. Na Infektivnom odeljenju pančevačke bolnice ternutno se leči osam pacijenta dok su dve osobe sa težom kliničkom hospitalizovane na Infektivnu kliniku u Beogradu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena