Yunet
 

Zdravlje

Seminar „Suplementacija u fitnesu” privukao pažnju Pančevaca

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 17. jul 2022. • 16:57 •

Seminar „Suplementacija u fitnesu” privukao pažnju Pančevaca

„Ne postoji prečica za uspeh i dobru formu”, rekao je poznati srpski plivač Čaba Silađi, jedan od predavača na seminaru o suplementima održanom u pančevačkom Trening centru „Gvožđar”. Svi predavači složili su se da su za dobro zdravlje najbitniji san, potom pravilna ishrana i hidriranost, pa tek onda suplementi, kao dodaci ishrani.

Rekrataivci i oni koji se profesionalno bave fitnesom bili su u prilici da se upoznaju sa načinom pravilne upotrebe sve popularnijih suplemenata koji se konzumiraju pre, u toku i nakon treninga, kao i sa onima koji potpomažu odmor i oporavak. Predavači, neki od naših najuspešnijih sportista, složili su se da su suplementi, među kojima su i vitamini i minerali, veoma korisni, ali da uvek treba imati na umu da su oni samo dodadatk ishrani.

„Ja sam uvek taj koji govori da suplementi treba da budu neka šesta stvar kada dođete u teretanu, a ne da vam bude prvo pitanje šta ja treba da pijem da postanem bolji?! Ne postoji prečica za uspeh, ne postoji prečica za dobar izgled, trenirajte, hranite se zdravo, spavajte dovoljno”, poručio je Čaba Silađi, poznati srpski plivač.

Uroš Dašić, naš šampion u dizanju tegova istakoa je da je prema njegovom iskustvu najbitniji san. „Kroz moje iskustvo u olimpijskom dizanju tegovašta god sam radio nije pomagalo, san je zaista najbitniji, posle toga mogao bi da se složim sa svima da je bitna pravilna ishrana. Bilo koji suplement da želite da kupite ili probate najbolje bi bilo da odradite istraživanje i sami. Internet je dostupan svima. Najbolje je da se time poslužite i da odlučite da li to da uzimate ili ne”, rekao je Dašić.

„San je na prvom mestu, iza toga je hrana, a suplementi su ne znam tačno na kom mestu, ali imaju svoje mesto”, rekao je paraolimpijac Petar Milenković. „Hrana ako nije određena kako treba ni suplement ne može da bude iskorišćen kako treba i ako nemate optimalno hidrirano telo sve što radite pada u vodu. Treba voditi računa oko tečnosti, ali ne treba ni preterivati da ne dođe do prehidriranosti”, istakao je Milenković.

Bio je to prvi seminar ovakve vrste održan u Trening centru „Gvožđar”. Iako će ovakve radionice biti održavane i ubuduće, ističu da su njihovi treneri uvek tu da odgovore na sva pitanja i pomognu onima koji žele da poporave zdravlje i kondiciju.

Jako je bitno da pokažemo ljudima i svim našim vežbačima da suplementi nisu nešto što je opasno, što je strašno. Takođe, ovim putem hoćemo da im pokažemo i na našim primerima i iz našeg iskustva, kako, kad i zašto bi trebalo da koriste suplemente i zašto ne. Ono što nas ističe od drugih teretana je što imamo veliki broj grupnih i vođenih treninga. Imamo grupu trenera koja će uvek tu da bude da objasni i pokaže vežbačima kako se vežba. Kod nas dolazi puno sportista, a sarađujemo sa više klubova u gradu. Tu je Klub dizača tegova „Dinamo”, „M akademija” i drugi”, rekao je Dimitrije Stefanović vlasnik i trener Trening centra „Gvožđar”.

Inače, Trening centar „Gvožđar” je tokom sedam godina postojanja posato omiljeno mesto brojnih sportista i rekretaivaca. Njegova vrata otvorena su radnim danima od 7 do 22 i vikendom od 8 do 21 sat.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena