Yunet
 

Zdravlje

Važno zaštiti kožu tokom leta

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 14. jul 2022. • 16:48 •

Važno zaštiti kožu tokom leta

Tokom letnjih meseci o koži treba posebno voditi računa, negovati je preparatima koji su namenjeni različitm tipovima i koji su pre svega hidratantni, kažu stručnjaci. Zbog visokog UV zračenja obavezno je nanositi i kreme sa zaštitinim faktorom.

Kožu lica i tela treba dobro pripremiti za leto i za odlazak na odmor gde smo više izloženi suncu i vodi. Savetuje se da se uradi higijenski tretman pre odlaska na more, kao I po povratku. Zbog izlaganju suncu, vodi i vetru koža nam je posle odmora često suva, peruta se i ima sivkastu boju, kaze Bojana Corluka kozmetolog

Kada se vratimo sa odmora svi bismo želeli da zadržimo boju sa mora. Najbolje je da se koriste mleka za tela, I to ne bilo koja mleka već ona koja sadrže ureu. Što ima više procenta ureee, duži je efekat I duže će boja ostani.

UV zračenje tokom letnjih meseci je izuzetno vosoko, pa stručnjaci savetuju da se koriste kreme sa visokom zaštitnim faktorom. Ove preparate treba koristiti i dok smo gradu, navodi Ćorluka.

Velika su zračenja sad na ovim visokim tempraturama I veoma je bitno da ceo dan koristite UV zaštitu, za lice naročito, faktor 50. Pitali su me klijenti da li mogu kreme sa mora da koriste za lice. Moj odogvor je da akoje ta krema za lice, samo se ona stalja na kožu lica, za telo stavlja se na telo. Ako na lice stavljate ono što je za telo dolazi do probelma, zatvaraju se pore. Vi dobijate boju I kada se šetate gradu, I tu treba stavljati zaštitni faktor I šešir obavezno. Koža sada kumalitivno pamti, jer ako deca pre puberteta izgore na suncu problem može da nastane kasnije u starijem uzrasu sa melenomom ili drugim problemima kože. Takoda treba ozbiljno razmišljati kada se izlažemo suncu.

Tokom leta ne bi trebalo korisiti preparate na bazi ulja, već hidratante kreme i losione, savetuju stručnjaci. Hidratacija je najbitnija kada je koža izložena slanoj ili hlorisanoj vodi, suncu i visokom tempraturama. Savet je da se neguje celo telo i da mu se posveti pažnja tokom leta, kako bi se zaštilo od sunca koje može da ostavi posledice.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena