Yunet
 

Zdravlje

Nema obolelih od groznice Zapadnog Nila u Pančevu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 6. jul 2022. • 10:10 •

Nema obolelih od groznice Zapadnog Nila u Pančevu

Virus Groznice Zapadnog Nila potvrđen je u Pančevu na četiri lokacije.Zaraženi komarci izolovani su u Vojlovici na ,Kudeljarskom nasip kod Rode ,Karaula kasarna ,Rit ispod mosta .Za sada nema obolelih od ovog virusa rekla je za TV Pančevo doktorka Olivera Stanišić.

Virus groznice Zapadnog Nila izoluje je svake godine u Južnobanatskom okrugu . Ove godine u pojedinim delovima Pančeva potvrđeno je da ima komaraca zaraženih ovim virusom . Iako je virus potvrđen za sada nema obolelih od Groznice Zapanog Nila ističe doktorka Olivera Stanišić epidemiolog.

Što se tiče Zapadnog Nila situacija je povoljna I nama razloga za brigu, prisustvo genoma Zapadnog Nila je potvđeno kod komaraca , ali to nije novo jer unazad deset godina u Južnobanatskom okrugu .Imamo endemsko prisustvo Groznice Zapadnog Nila na ovom području I registrujemo obolele među ljudima.Zaključno sa jučerašnjim danom nemamo potvrđenog ove bolesti kod ljudi.Zaraženi komarci su potvrđeni na četiri lokacije :Vojlovica,Kudeljarski ,Karaula kasarna i Roda.

80 odsto slučajeva osoba koja je inficirana nema nikakve simptome bolesti, a u preostalih 20 odsto simptomi su slični gripu – povišena telesna temepratura, glavobolja, bolovi u mišićima, zglobovima, prolazna ospa, uvećane limfne žlezde. Veoma mali broj ljudi na 150 inficiranih, može se javiti upala mozga i zahteva hospitalizaciju.Jedini način je da se zaštitimo od uboda komaraca.

Samo zaražen komarac može da prenese bolest, zato moramo da koristimo mere zaštite sa preparatimpa koji odbijaju ujed, da praznimo posude sa stajaćom vodom kako se ne bi razvijala jajašca I nosimo adekvatnu odeću. Pored mera zaštite koje treba da primenjujemo od uboda omaraca ne treba dirati ako na ulici vidimo ugnule ptice, jer one mogu biti rezervoar bolesti dok su komarci prenosioci

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad