Yunet
 

Zdravlje

Odličan odziv za HPV vakcinu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. jul 2022. • 12:10 •

Odličan odziv za HPV vakcinu

Veliko je interesovanje za vakcinaciju protiv HPV virusa koja je nedavno počela u Srbiji o trošku države .U školskom dispanzeru Doma zdravlja do sada je 140 dece primilo vakcinu koja ima za cilj da spreči da do razvoja karcinoma grlića materica dođe ali i drugih malignih bolesti.

Vakcinacija u Srbiji je počela pre više od dve nedelje . Reč o preporučenoj, a ne obaveznoj vakcini, koja je po prvi put trošku RFZO i dobijaju je devojčice i dečaci uzrasta od 9 do 19 godina, a pre prvog seksualnog odnosa Ova vakcina sprečava infekciju humanim papiloma virusom . HPV čini veliku grupu virusa, od kojih su neki sojevi onkogeni i izazivaju karcinom grlića materice i druge maligne bolesti. Do sada je u Školski dispanzer Doma zdravlja stiglo 140 doza koje su već podeljene.

Vakcina koja se primenjuje je najsavremenija, devetovalentna GARDASIL 9, Prima se u Školskom disanzeru Doma zdravlja a saglasnost potpisuju roditelji dece i pedijatar. Za decu stariju od 15 godina nije potrebna saglasnost.Vakcina ima dovoljno I novi kontigenti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena