Yunet
 

Zdravlje

Velika zainteresovanost za HPV vakcinu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 23. jun 2022. • 19:33 •

Velika zainteresovanost za HPV vakcinu

U Srbiju je pre dve nedelje stigla HPV vakcina, koja se uspešno bori sa humanim papiloma virusom i u velikom broju slučaju sprečavaju nastank raka grlića materice. Vakcine su distrbuirane Zavodu za javno zdravlje Pančevo, a on ih je dalje prosledio svim domovima zdravlja u Južnom Banatu.

Humani papiloma virus predstavlja vrstu virusa koji može da prouzorkuje infekciju kože i služokože na razlčitim delovima tela. Postoji više vrsta ovog virusa. Neki mogu da dovedu do pojave polnih bradavica, a često se dešava da dovedu i do nastanka raka grlića materice, kao i drugih vrsta karcinoma kod žena i muškaraca. Sada je zahvaljujujći Fondu za zdravstveno osiguranje, stigla vakcina koja se uspešno bori sa ovim virusom.

Vakicna se prima na dobrovoljnoj bazi, a preporučuje se da je dobiju devojčice i dečaci određenog uzrasta, kada je ona i najefikasnija.

U Domovima zdravlja u Južnom Banatu počela je vacinacija HPV vakcinom i vlada velika zainteresovanost. Roditelji treba da odvedu dete kod pedijatra na pregled, posle čega se prima prva doza. Druga doza vakcine prima se 6 meseci po primanju prve, a prema rečima doktorke Olivere Stanišić, posle mesec dana od primanju druge doze organizam razvija imunološki odgovor u 99 posto slučajeva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena