Yunet
 

Zdravlje

U Srbiji otpočeo program imunizacije protiv raka grlića materice

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 16. jun 2022. • 11:30 •

U Srbiji otpočeo program imunizacije protiv raka grlića materice

„Zajedno protiv raka grlića materice „ HPV NE“ slogan pod kojim je u Srbiji otpočeo program imunizacije protiv raka grlića materice. Po prvi put je jedna preporučena vakcina protiv HPV virusa dostupna deci od 9 do 19 godina i besplatna je. Naša deca sada imaju istu priliku kao i njihovi vršnjaci u drugim zemljama da budu zaštićeni od ovog virusa jer su vakcine distribuirane u celoj zemlji.

,,U Srbiji počela beplatana imunizacija dece izazvana humanim papiloma virusom koji mogu izazvati teške bolesti među kojima je i rak grlića materica i druge maligne bolesti i imunizacija ima ogroman preventivni značaj. Vakcina je distribuirana u Domove zdravlja.“ – izjavio je prof.dr Ivica Radović državni sekretar u Ministarstvu prosvete.

,,Vakcina je stigla u naše domove zdravlja, sada je na roditeljima da povedu svoju decu na vakcinaciju i zaštite njihovo zdrvalje. Humani papiloma virus je sve samo ne human, rešili smo zajedno sa državnim institucijama da kažemo HPV ne. Ne želimo da se naše stanovništvo razboljeva i umire od bolesti koje se mogu prevenirati. Ne želimo da budemo deo crne statistike da 400 žena u našoj zemlji umre od ove bolesti.“- rekla je Gordana Plemić direktorka Udruženja „Roditelji“.

„Dostupnost vakcine i to devetovalentne štiti od najčešćih tipova HPV virusa i ne samo tipova koji se dovode u vezu sa genitalnih bradavicama već mogu da dovedu do malignih promena usne duplje i ždrela.“ – istakla je prim.dr Katarina Boričić Institut za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“.

Vakcinacija HPV vakcinom u našoj zemlji kao preporučena je uvedena 2018. godine ali su roditelji plaćali vakcinu. Ovo je prva preporučena vakcina u našoj zemlji koju sada plaća država.

,,Ovo je prva preporučena vakcina besplatna o trošku države za sve dečake i devojčice od 9 do 19 godina. Vakcina je nabavljena za sve dečake i devojčice. Iako žene češće oboljevaju poznato je da su dečaci prenosioci, želeli smo da ih podjednako zaštitimo. Interesovanje je ogromno i u nekim Domovima zdravlja su prvi dan podeljene ali ne brinite od sledeće srede stižu nove količine.“- rekla je dr Sanja Radojević –Škodrić direktorka RFZO.

,,Roditelji su zainteresovani i upoznati sa benefitima vakcine. Ona će njih zaštiti u kasnijem dobu od teških bolesti koje može izazvati HPV virus. Sada imamo to zadovoljstvo i zadatak da roditeljima pružimo tačnu informaciju.“ – izjavila je dr Aneta Jovanović specijalista pedijatrije.

,,Sada imamo priliku da imunizujemo našu decu i da u budućnosti ovom primarnom prevencijom karcinoma grlića materice stvorimo imuni odgovor i ako oni u toku svog seksulanog života dođu u kontakt sa virusom imati stečeni imunitet i neće moći da obole.“ – rekla je prim dr Aleksandra Krstić Spec.ginekologije i endokrinologije.

Vakcina protiv HPV virusa namenjena je deci od 9 do 14 godina kada se vakcinišu sa dve doze i potrebna je saglasnost roditelja i od 15 do 19 godina sa još tri doze kada sami odlučuju da li će primiti preporučenu vakcinu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena