Yunet
 

Zdravlje

U Srbiji nema obolelih od majmunskih boginja

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 6. jun 2022. • 16:54 •

U Srbiji nema  obolelih od majmunskih boginja

Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ svim zdravstvenim ustanovama uputio je dopis kakve epidemiološke mere treba sprovoditi ukolko bi se u Srbiji pojavile majmunske boginje. Za sada u Srbiji nema obolelih od ove bolesti istakla je za Televiziju Pančevo doktorka Olivera Stanišić. epidemiolog šef odseka za zarazne bolesti u Zavodu za javno zdravlje Pančevo.

Majmunske boginje uglavnom su bile evidentirane u Africi od maja ove godine registrovani su prvi slučajevi obolelih od majmunskih boginja i u Evropi. Majmunske boginje su virusna oblejnje, za prenos bolesti uglavnom je neohodna blizak kontakt. Za sada obolelih u našoj zemlji nema ističe doktorka Olivera Stanišić epidemiolog šef odseka za zarazne bolesti u Zavodu za javno zdravlje Pančevo.

Kako je za RTV Pančevo rekladoktorka Olivera Stanišić epidemiolog šef odseka za zarazne bolesti, u Srbiji još uvek nije registrovan ni jedan slučaj majmunskih boginja Sve naše ustanove su doble stručno metodološke uputstva u slučaju obolejvanja od ove bolesti3.361.22Glavni simptomi liče na velike boginje ali nisu velike boginje nego to oboljenje liči ali ima blažu kliničku sliku.Javlja se obično povišene temperatura ,glavobolja, bol u grlu ,kašalj, jeza ali ono što je tipično je uvećanje linfnih čvorova na vratu, pazuhu i prepona.Ono što je karakteristično je da se posle jedan do tri dana od pojave temperature pojavljuju ospe. One se javljau prvo na licu pa se spuštaju na ruke , dlanove i tabane i ta ospa traje oko 21 dan.Ona se posle teri nedelje sasuši i posle tri nedelje one otpadnu i osoba nije više zarazna.

Majmunske boginje ne daju težu kliničku sliku uglavnom bolest prolazi sa tri nedelje. Komplikacije bolesti mogu da se jave kod hroničnih bolesnika ali nije zabeležen ni jedan smrtni slučaj od ove bolesti u Evropi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad