Yunet
 

Zdravlje

Nove analize za trudnice u pančevačkom zavodu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 20. april 2022. • 14:59 •

Nove analize za trudnice u pančevačkom zavodu

Zahvaljući analizama koje se od nedavno rade u pančevačkom Zavodu za javno zdravlje na streptokok bakterije koje mogu izazvati nastanakozbiljnih i teških bolesti kod novorođenčeta,trudnicama je omogućeno da uz uput ginekologa uradi analize koje će preduprediti da do razvoja infekcije dođe.

Početkom meseca u Mikrobiologiji Zavoda za javno zdravlje počeli su da rade nove analize za trudnice iz Južnobanatskog okruga.Ove nove metode planirane su da se rade pre kovida ali epidemiološka situacija to nije dozvoljavala. Zašto je važno da trudnice urade ove anlize objasnila je Jelena Minić Vasić rukovodilal mikrobiološke laboratorije ZZJZ.

Ova streptokoka bakterija se prenosi vaginalno tokom porođaja, prilikom prolaska detet akroz porođajni kanal. bakterija može izazvati nastanak ozbiljnih i teških bolesti kod novorođenčeta: respiratorne infekcije , infekcija krvi (sepsa), meningitis i zato je prevencija je ključna ukoliko se pravovremeno otkrije prisustvo streptokoka grupe b kod trudnice, na vreme se može i započeti tretman, štoznači da će se infekcija sanirati pre porođaja .Beba se ne može zaraziti bakterijom tokom trudnoće, što znači da se vreme može iskoristiti za primenu terapije.Sada je trudnicama omogućeno da uz uput ginekologa uradi neophodne analize koje će preduprediti da do razvoja infekcije dođe.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad