Yunet
 

Zdravlje

Na Dečijem internom odeljenju smanjen broj dece

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 26. februar 2022. • 18:00 •

Na Dečijem internom odeljenju smanjen broj dece

Respiratorne infekcije posebno kod dece učestalije su tokom zime. U Službi Hitne pomoći svake noći roditelji dovode decu najčešće zbog visoke temperature, bola u grlu i kašalj.

Služba za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja radi svakog dana do 20 sati ,ali nije retkost da se roditelji uplaše kada dete ima visoku temperature i potreže pomoć lekara u Hitnoj pomoći.

Na Dečijem internom odeljenju u pančevačkoj bolnici mali broj dece zahteva bolničko lečenje, aktuelne su respiratorne infekcije koje na svu sreću kao komplikaciju nemaju upalu pluća. Ono što roditelje posebno tokom noći dovodi u bolnicu je strah od visoke telesne temperature ističe načelnik Dečijeg internog odeljenja doktor Slobodan Prodanović

Strah zbog visoke temperature kod deteta kada i pored lekova i tuširanja i dalje nespada najčešće uplaši roditelje da dete nedoživi fras i zato često dolaze u bolnicu.

Ono  što bi još istakao da se roditelji boje frasa ali je to bespotrebno. Oko 10 do 15 posto dece to dozivi to je nasledo i to roditelji znaju .To je jedan poremećaj centralnog nervnog sistema koji se može deseti do pete godine dramatično  deluje ali ne ostavlja posledice.

Na Dečijem internom odeljenju smanjen je broj mališana koji moraju biti zadržani na bolničkom lečenju. Najčešće su hospitalizovane bebe zbog produžene žutice i urinarnih infekcija koje su uobičajene kod novorođenčadi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena