Yunet
 

Zdravlje

Bolji uslovi za operaciju katarakte u Očnoj bolnici u Pančevu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 12. januar 2022. • 05:45 •

Bolji uslovi za operaciju katarakte u Očnoj bolnici u Pančevu

I u vreme korone pacijenti koji čekaju na operaciju katarkte na Očnom odejenju Opšte bolnice sa svim neophodnim pripremama, intervenciju obave   najviše  tri meseca.

Najčešća bolest kod oka je pojava katarakte.Više to nije bolest starijih ljudi kako je ranije bilo sada se sa ovom dijgnozom suočavaju sve mlađi ljudi. Ranijih godina  na operaciju katarake čekalo se i do dve godine na   sada je na listi čekanja samo 200 pacijenta ističe načelnik Očne bolnice doktor Dragan Stanković .

Prošle godine u našoj bolnici operisano 800 pacijenta i ranijih godina je bilo operisano od 1000 do 600 ljudi. Jedino je 2020. operisano nešto manje zbog kovida 19. Katrarakta predstavlja najčeću opraciju na ljudskom telu i predstavlja jednu epidemiju, jer se sada javlja i kod mlađih ljudi. Uzraok nastanka osim starenja i genetike nije poznat.

Savremenom ultarzvučnom mestodom operacija katarkte se obavlja na odeljenju Očne bolnice. Takođe o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje pacijenti se operišu i u privatnim klinika na isti način.

Simptomi koji ukazuju da se radi o katarkati je postepeno slabljenje vida, pacijenti opisuju kao da imaju mrenu .Tatim oni koji su imali naočare u plusu i bile su im neophodne za čitanje sada mogu da čitaju bez naočara ali se ne vidi dobro na daleko.

Posle pregleda oftamologa uz overen uput  zakazuje se operacija. Intervencija  se obavlja u anasteziji i pacijent može istog dana da napusti bolnicu i da se narednih dana javlja na kontrolu. Liste čekanja na ovu intervenciju  u pančevačkoj Očnoj bolnici praktično više i ne postoje, jer pacijent veoma brzo bude operisan vraća mu se vid i vraća se svojim životnim aktivnostima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad