Yunet
 

Zdravlje

Broj obolelih u Južnobanatskom okrugu počeo da raste

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 5. januar 2022. • 17:26 •

Broj obolelih u Južnobanatskom okrugu počeo da raste

Broj obolelih  u Južnobanatskom okrugu od infekcije kovid 19   na samom početku godine počeo je da raste.  Nepoštovanje propisanih mera i slabo intersovanje za vakcinaciju , doprineo je porastu obolelih kako sa lakšom kliničkom slikom tako i pacijenta koji se leče na kovid odeljenju Opšte bolnice.

Povoljna epidemiološka situacaija nije se dugo zadržala baš kako su lekari i upozoravali. Novogodišnji praznici velika okupljanja uz nepoštovanje osnovnih mera i bez nošenja maske koja je prva barijera u zaštiti od kovida 19 su izostale, što je dovelo do  rasta  pacijenta koji su se odmah posle praznika suočili sa prvim simptomima a zatim i potvrdom da se radi o kovidu 19.

Povećan je broj osoba koje su žele da se testiraju u pančevačkom Zavodu za javno zdravlje poslednjih dana .

Na osnovu testa na kovid 19 ne može da se utvrdi o kom se soju virusa kovid radi ali se predpostavlja da je reč  o omrikonu ma da delta soj još cirkuliše. Simptomi na koji se pacijenti žale sada dosta podsećaju na simptome kod gripa.

Interesovanje za vakcinaciju je smanjeno , međutim doktorka lazić ističe da vakcina neštiti od zaražavanja , već pomaže da klinička slika bude lakša kada nije neophodno bolničko lečenje što je veoma važno jer ne smemo da zaboravima da svakodnevno se suočavamo sa smrtnim slučajevima koji su posedica kovida 19.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena