Yunet
 

Zdravlje

Kod dece obolelih od kovida je blaža klinička slika

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 6. oktobar 2021. • 18:02 •

Kod dece obolelih od kovida je blaža klinička slika

Na Dečijem internom odeljenju pančevačke bolnice bilo je dece kojima je zbog  kovida 19 bila neophodna hosptalizacija. Sva deca kojima je bilo neophodno bolničko lečenje upućivana su u  bolnicu doktor Dragiša Mišović.” Kod mlađih pacijenta klinićka slika je blaža dok kod adolescenata može doći do ozbiljnih komplikacija napominje pulmolog doktor Slobodan Prodanović.

Iako se u početku pandemije smatralo da kovid 19 retko pogađa decu , kod sve većeg broja školeske dece potrvđen je kovid. Za razliku od prethodnog epidemijskog talasa, kod najmlađih pacijenata su upale pluća postale učestalije , zbog čega se sve češće upućuju na bolničko lečenje.Doktor Slobodan Prodanović načelnik Dečije Internog odeljenja Opšte bolnice , kaže da ipak nema mesta panici jer je kod većine dece i adolescenata klinička slika kovida blaga:praćena povišenom telesnom temperaturom i često se javlja i dijareja.

Sva deca koja obole od kovida 19 i neophodno im je bolničko lečenje upućuju se u bolnicu doktor Dragiša Mišović”.

Upale pluća kod dece izazvane kovidom talasu po karakteristikama vrlo slične onima koje se javljaju i kod odraslih u terapiju se uključuju i antivirusni lekovi, antibiotici, kortikosteroidi i kiseonična potpora. Kovid nezaobilazi ni novorođenčad , što znači da su majke u trudnoći pozitivne i one su prenosioci svojoj bebi. Zato je važno poštovati mere zaštite i vakcinacija.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena