Yunet
 

Zdravlje

Relativno miran vikend u službi Hitne pomoći

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. oktobar 2021. • 17:01 •

Relativno miran vikend u službi Hitne pomoći

Vikend u Hitnoj pomoći protekao relativno mirno, manji broj ambulantnih pregleda, ali povećan broj dece koja su zbog povraćanja, i dijareje tražila pomoć lekara. Kao što i virus kovid 19 mutira tako se menjaju i simptomi, pored povišene tempearture sada dijareja i povraćanje mogu biti prateći simptomi kovida iako nema temperature.

Relativno miran vikend u Hitnoj pomoći po broju ambulantnih pregleda ali nažalost čak petnaestoro dece roditelji dovodili zbog stomačnih tegoba i konstantno pacijeti zovu i dolaze u ambulantu zbog simptoma sličnih kovidu 19.

– Relativno mirna noć u smislu kućnih poseta i hroničnih bolesnika. Bilo je alkoholisanih osoba, 38 ambulantnih pregleda, kaže dr Tijana Sredojević.

Virus kovid 19 mutira pa se i simptomi menjaju temperatura i gubitak čulo mirisa nisu više obavezni simptomi naglašava ddoktorka Sredojević.

Povećan broj dece sa temperaturom i stomačnim tegobama li ne možemo biti sigurni da li se radi o kovidu. Imali smo pacijente koji budu bez temparture neki imaju dijareju i povraćanje iako se odmah ne pomisli na kovid ipak se testiranjem utvrdi da jeste. Takođe ima i onih koji su izgubili čulo mirisa ali se radi o sinuzitisu, kaže dr Tijana Sredojević.

Jedini način da budete sigurni je testiranje na kovid 19 koji se radi u kovid ambulanti Doma zdravlja. Ponekad je potrebno da prođe nekolko dana od pojave simptoma pa da tek tada test bude pozitivan. Zato je neophodno pozvati izabranog lekara oni svi imaju službene telefone i predočiti simptome a on je taj koji pacijenta upućuje na dalje lečenje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena