Yunet
 

Zdravlje

Zdravi zubi bitni za dobro zdravlje

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 22. septembar 2021. • 16:50 •

Zdravi zubi bitni za dobro zdravlje

Mlečni zubi veoma brzo propadaju, pa je bitno da roditelji dovedu dete kod stomatologa čim se uoči promene. Takođe je neophodno popravljati ih, jer i najmanji karijes izaziva bolove kod mališana. Važno je da što duže traju kako bi kasnije ostalo dovoljno prostora da izrastu stalni zubi, napominje stomatolog Tihomir Mrenović načelnik Stomatološke službe Doma zdravlja.

Zdravi zubi su veoma bitni za dobro zdravlje. Mnogi smatraju da mlečene zube nije neophodno popravljati, jer se oni menjaju. Međutim stomatolozi napomiju da je ovo pogrešan zaključak. Svaki mlečni zub je veoma važan, zato što mlečni zubi služe kao čuvari prostora budućih stalnih zuba, ističe doktor Tihomir Mrenović načelnik Stomatološke službe Doma zdravlja.

Mlečni zubi veoma brzo propadaju, pa je bitno da roditelji dovedu dete kod stomatologa čim se uoči promena na zubu. Iz tog razloga mališanima ne treba davati slatkiše, posebno u večernjim časovima. Roditelji treba da imaju na umu da su svi mlečni zubi „živi“ do sedme ili osme godine života, što znači da će i najmanji karijes izazvati bolove, zato je neophodno da se i oni popravljaju kako bi bilo dovoljno mesta za ostale zube.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena