Yunet
 

Zdravlje

Groznica Zapadnog Nila potvrđena kod dve osobe

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 25. avgust 2021. • 15:20 •

Groznica Zapadnog Nila potvrđena kod dve osobe

Groznica Zapadnog Nila potvrđena kod dve osobe koje se trenutno leče na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje  virus  je potvrđen  kod osobe iz  Pančeva dok je drugi oboleo iz  Kovačice .

Na teritoriji opštine Pančevo svakog leta vrši se  uzorkovanje komaraca na virus Groznice Zapadnog Nila. Pre mesec dana  potvrđeni su  pozitivni rezultati  kod komaraca koji prenose Groznicu zapadnog Nila na lokacijana Nadel,  Kudeljarski nasip i naseljena mesta Glogonj, Kačarevo i Jabuka od nedavno  i u Crepaj  ali do sada nije bilo oboilelih. U Južnobanatskom okrugu  se situacija se promenila i dve se leče na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice .   

Situacija je mirna i nema epidemije ističe doktorka Tanja Todorović  poslednja epidemija u Južnobanatskom okrugu bila je 2018 godinekada je bilo preko šezdesetoro obolelih i deset preminulih. Broj inficiranih komaraca i obolelih se prati do oktobra.Jedini način da se zaštitimo od uboda inficiranih komaraca je da izbegavamo područja gde su porvđeni zaraženi komarci, koristimo preparate koji odbijaju komarce , nosimo svetlu odeću . Simptomi Groznice Zapadnog Nila nastaju od 3 do 14 dana nakon uboda. Kod oko 80% inficiranih osoba bolest protiče asimptomatski, oko 20% ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, otoka limfnih žlezda ili osipa na koži, a kod  izuzetno malog broja  inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena