Yunet
 

Zdravlje

Pravilna upotreba masnoće u ishrani

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 13. avgust 2021. • 17:00 •

Pravilna upotreba masnoće u ishrani

Postoji mnogo dilema kada je u pitanju upotreba masnoća u ishrani. Nutricionisti kažu da je svinjska mast zdrava, ali ne i rafinisana ulja.

Nekada se smatralo da svinjska mast nije zdrava, pa mnogi ljudi i dalje veruju u to i umesto nje u ishrani koriste rafinisana ulja. Nutricionista Anita Alterov kaže da mast jeste zdrava, ali da je treba jesti umereno. Dodaje da je najbolje da u kuvano jelo dodate jednu kašičicu masti.

Mnogi vole da jedu hleb namazan svinjskom mašću i alevom paprikom. Iako neki veruju da to nije zdrav obrok, Anita Alterov kaže da jeste ukoliko se jede umereno. Međutim, ukoliko ne volite ukus svinjske masti i želite hranu da pripremate na biljnim uljima, Alterov kaže da tu treba poštovati određena pravila.

Alterov kaže da je za razliku od ostalih suhomesnatih proizvoda, slanina dobar izbor. Iako mnogi misle da je nezdrava, Alterov kaže da se preporučuje, posebno deci.

Najvažnije je da vodimo računa o količini masnoća koje jedemo i o načinu na koji ih koristimo za pripremu namirnica, zaključuje Alterov.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena