Yunet
 

Zdravlje

Duvan i alkohol povećavaju rizik za dobijanje kancera

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 8. avgust 2021. • 21:43 •

Duvan i alkohol povećavaju rizik za dobijanje kancera

Svake godine na odeljenju Uho, grlo, nos, Opšte bolnice Pančevo, bude otkriveno oko 50 pacijenata sa dijagnozom karcinoma. Načelnik ovog odeljenja, doktor Veljko Božić, ističe da su svi pacijenti sa ovom dijagnozom pušači.

Nova studija Nacionalnog instituta za rak ustanovila je da su brojni slučajevi raka glave i vrata direktna posledica pušenja. Studija je pratila više od pola miliona ljudi tokom pet godina. Na kraju je donet zaključak da su najveći faktori rizika prekomerno konzumiranje duvana i alkohola. Oni povećavaju rizik za dobijanje kancera čak 26 puta. Doktor Veljko Božić ističe da su skoro svi pacijenti, u pančevačkoj bolnici, kod kojih je otriven kancer pušači.

Nažalost karcinom je tiha bolest koja ne daje simptone, najčešće ne boli i kada se pojave prvi znaci već je u poodmakloj fazi. Simptomi kao što su promena boje i jačine glasa kao i česta promuklost su prvi pokazatelji karcinoma grla. Ovaj maligni tumor se čak u 97 odsto slučajeva javlja kod muške populacije, dok je u svega 3 odsto slučajeva prisutan kod žena. Od ovog tumora najčešće obolevaju osobe koje imaju između 50 i 70 godine, mada je u poslednje vreme sve više i mlađih pacijenata.

Doktor Božić poručuje da je važno na vreme javiti se lekaru, jer u prve dve faze ova bolest je izlečiva i može se držati pod kontrolom. Kasnije kada se proširio na druge organe prognoze su neizvesne. Zato je možda važno da oni koji konzumiraju cigarete razmisle i već danas počnu sa odvikavanjem ove bolesti zavisnosti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena