Yunet
 

Turizam

Izuzetno interesovanje za vašar u Debeljači

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. april 2024. • 14:57 •

Izuzetno interesovanje za vašar u Debeljači

Velika poseta i raznolika ponuda obeležila je prvi ovogodišnji vašar u Debeljači. Prema procenama organizatora JKP „4. oktobar“ na ovogodišnjem vašaru bilo je duplo više prodavaca u odnosu na mart prošle godine. S obzirom na uspešan prvi vašar organizatori već razmišljaju da se naredne godine uvedu još dva vanredna vašara.

Debeljački vašari poznati su kao oni sa najdužom tradicijom a održavaju se četiri puta godišnje. Na vašaru koji je i najveći u Banatu, prodaje se stoka, a tu su i razne zanatlije, šeširdžije, opančari, obućari i mnogi drugi. Ponuda na prvom ovogodišnjem vašaru je bila veoma bogata, a kako kaže predsednik Saveta MZ Debeljača Stevan Lazički, i potražnja je bila velika.

– Ono što nas raduje jeste da je ovogodišnji prvi debeljački vašar prošao prelepo. Bilo je veliki broj prodavaca, ali još veći broj kupaca. Vašar je ove godine bio održan na katolički Uskrs. Naši vašari su poznati još od 1893. godine kada je održan prvi vašar. Vašari se održavaju četiri puta godišnje.

Predsednik MZ Debeljača Stevan Lazički kaže da je vašar zaživeo kao skromna manifestacija pre 150 godina, a da je danas značajan kulturni događaj. Vašar je, navodi Lazički, oduvek bio ponos Debeljače jer je značajan za očuvanje tradicije. Naredni vašar biće održan prvog petka u junu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena