Yunet
 

Turizam

U Beloj Crkvi počele su pripreme za letnju sezonu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. april 2024. • 15:46 •

U Beloj Crkvi počele su pripreme za letnju sezonu

Prema zapisima prvi karneval u Beloj Crkvi održan je još 1828. godine po uzoru na karneval u Kelnu. On je kroz istoriju menjao svoj izgled, a danas održavanjem ove manifestacije počinje i turistička sezona u Beloj Crkvi .

U Beloj Crkvi su počele pripreme za nadolazeću letnju sezonu, koja tradicionalno počinje Belocrkvanskim karnevalom u poslednjoj nedelji juna, a ove godine će biti održan od 24. do 30. juna. Ova manifestacija predstavlja uvod u događaje koji će obogatiti turističku letnju sezonu u ovoj opštini.

„Belocrkvanski karneval“ ima tradiciju dužu od 150 godina.
Danas je ovaj događaj multidisciplinarna manifestacija i predstavlja spoj turizma i privrede u koji su uključeni lokalni, regionalni i ostali segmenti u cilju promocije Bele Crkve i njenih potencijala, kao i čitavog regiona.U pripremi karnevala učestvuje čitav grad, a ulice i fasade se doteruju posebno za ovu priliku.

Program karnevala cveća je sedmodnevan. On obuhvata izbor i nagrađivanje najlepših cvetnih dvorišta, bašta i terasa, muzičku svečanost posvećenu cveću, kulturne programe na jezicima nacionalnih manjina i gostovanje karnevalskih i pevačkih grupa i folklornih udruženja. Završnicu karnevala čini povorka sa cvetnim eksponatima koji se specijalno prave za tu priliku, a u programu učestvuju mažoretkinje, duvački orkestar, karnevalske grupe i motori. Kraj karnevala tradicionalno označava vatromet i koncert na gradskom trgu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena