Yunet
 

Turizam

Manifestacija 26. „Vinarijada“ u Dolovu do 14. februara

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 11. februar 2024. • 07:48 •

Manifestacija 26. „Vinarijada“ u Dolovu do 14. februara

U Dolovu se održava dvadeset i šesta „Vinarijada“ koju organizuje Udruženje vinara i vinogradara „Sveti Trifun“. Za posetioce je organizvan bogat kulturno-umetnički program, a u takmičarskom delu manifestacije učestvuje više od 150 proizvođača iz zemlje i regiona. Pobednici će biti proglašeni na Svetog Trifuna 14. februara kada će članovi dolovačkog udruženja i simbolično orezati vinograd.

Dvadeset i šesta dolovačka „Vinarijada“ i zvanično je otvorena. Glavni dan manifestacije otpočeo je na pijačnom trgu, promocijom organizatora Udruženja vinara i vinogradara „Sveti Trifun“ „i okupljanjem mnogih izlagača i gostiju. Bilo je tu degustacije vina, a posetioci su mogli da uživaju i u čuvenim štrudlama vrednih žena Udruženja „Dolovke“.

Manifestaciju je otvorio Treša Radonjin, sekretar za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj Grada Pančeva. On je u ime grada pozdravio prisutne goste, a Udruženju „Sveti Trifun“ poželeo mnogo uspeha u radu.

Pre jednog veka Dolovo je zauzimalo značajno mesto na vinskoj karti Srbije. Udruženje vinara i vinogradara „Sveti Trifun“ nastoji da kroz ovu i slične manifestscije promoviše gajenje vinove loze i proizvodnju vina i na taj način obnovi višegodišnju tradiciju.

Program dolovačke „Vinarijade“ veoma je raznovrstan i ove godine. Za vinogradare organizuju se promocije i stručna predavanja, ali i degustacije njihovih vina. Posetioci mogu da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu. Što se tiče takmičarskog dela programa, prijem uzoraka mladog vina je završen, a pobednici će biti proglašeni na zatvaranju manifestacije, 14. februara kada će članovi udruženja „Sveti Trifun“ simbolično orezati vinograd uz sečenje slavskog kolača. Inače, ove godine su se, među 150 učesnika, našli i uzorci vina iz Mađarske i Rumunije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena