Yunet
 

Turizam

Jubilarna deseta manifestacija „Izbor za najlepši slavski kolač“ u Starčevu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 11. februar 2024. • 15:05 •

Jubilarna deseta manifestacija „Izbor za najlepši slavski kolač“ u Starčevu

Jubilarna deseta manifestacija „Izbor za najlepši slavski kolač“ održana je u Starčevu u organizaciji Udruženja žena „Neolit“ i mesne zajednice. Uz takmičarski deo programa, u kome je učestvovalo petnaest udruženja iz Pančeva i okoline, ali i drugih delova Srbije priređen je i bogat kulturno-umetnički program. Manifestaciju je otvorila Marija Jević, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i omladinu.

Slavski kolač kao neizostavni deo srpske tradicije i ponos svake domaćice – ovom idejom vodilo se Udruženje žena „Neolit“, kada je, kao čuvar starčevačkih običaja i nasleđa, otpočelo organizaciju manifestacije „Izbor za najlepši slavski kolač“. Ove godine slavi se mali jubilej – deset godina. Tim povodom u „Domu kulture“ u Starčevu okupio se veliki broj udruženja. Pored divno ukrašenih kolača, vredne žene donele su i različite slane i slatke đakonije, rukotvorine, a, pre svega, odlično raspoloženje.

  • Atmosfera je super, vidite i sami, lepo je, razdragano… Mi svake godine lepo sarađujemo sa udruženjem iz Starčeva. Mesili smo kolač, nadimo se nekoj nagradi, kao i svi ostali, pa ćemo videti šta će biti odlučeno.
  • Meni je to zadovoljstvo. Kisela testa jako volim da pravim. Jutros sam napravila i figurice i testo sa zadovoljstvom, nije mi bilo teško uopšte. Nešto posebno nisam radila, mesila sam kako i obično slavski kolač pravim.
  • Snežana Marković, Etno udruženje „Žisel“, Omoljica 01:50 Redovno dođemo, sviđa mi se, lepo je, ujedno se i družimo, ženice se vide… Prošla je zima, sada treba da budemo aktivnije, da iznesemo ono što smo uradile preko zime.

Kako kaže Ljiljana Zarić, predsednica Udruženja „Neolit“, ove godine beleži se najveće interesovanje do sada. Takmiči se petnaest udruženja i pojedinaca u više kategorija. Na čelu žirija je svešteno lice (ako znaš ime sveštenika napiši ga) (ako ne znaš onda stavi samo Za najbolje su pripremljene nagrade.

  • Vidite i sami, po posetiocima i izlagačima, koliko ih mnogo ima po sali, to je od velikog značaja za naše selo.
  • Imamo više udruženja ove godine, po prvi put su kod nas gosti iz Petrovca na Mlavi, kao i udruženje raseljenih lica sa Kosova iz Smedereva, i one su prvi put kod nas.

Petar Andrejić, predsednik Mesne zajednice Starčevo istakao je da Mesna zajednica Starčevo uvek podržava sva udruženja građana iz tog mesta i sve manifestacije koje organizuju.

  • Pre dvadesetak godina je održana prva manifestacija, imala je kratku pauzu, posle desetak godina žene su odlučile da to obnove. Zato sada imamo priliku da jubilarni deseti put u njihovoj organizaciji budemo domaćini brojnim udruženjima iz okoline Pančeva, a i šire.

Manifestaciju je i ove godine otvorila Marija Jević, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i omladinu. Ona je naglasila da su ovakvi događaji od velikog značaja za grad Pančevo.

  • Danas imamo priliku da u Starčevu vidimo mnogo lepih slavskih kolača, koji su ujedno i deo naše tradicije. Odvajkada su se domaćice trudile da kolač koji one ispeku i umese bude najlepši i najukusniji, a danas na ovoj manifestaciju imaju priliku da svoje umeće i prikažu, umeće koje je i umeće negovanja tradicije.

S obzirom da slavki kolač krasi slavsku trpezu svaka domaćica se posebno potrudi da ta vrsta hleba bude što ukusnija, a i da različitim ukrasima od testa bude i što lepša. Današnje mlade domaćice zbog nedostatka vremena uglavnom naručuju slavski kolač. Zato manifestacija u Starčevu ima posebnu vrednost i značaj jer čuva srpske običaje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena