Yunet
 

Turizam

Manifestacija „Preobraženjski dani“ svečano otvorena po 9. put

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 18. avgust 2022. • 09:48 •

Manifestacija „Preobraženjski dani“ svečano otvorena po 9. put

Manifestaciju „Preobraženjski dani“ vec 9. put organizuje Mesna zajednica „Gornji grad“, Udruženja žena „Pančevke“, Turistička organizacija grada Pančeva u saradnji sa Hramom Preobraženja Gospodnjeg u Pančevu, a pod pokroviteljstvom grada Pančeva. Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva svečano je otvorio manifestaciju.

Manifestacija „Preobraženjski dani“ traje do 19. avgusta u Pančevu, u naselju Gornji grad. Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanovc čestitao je svima koji su učetvovali u organizaciji „Preobraženjskih dana“, koja traje vec 9 godina kao jedna od najlepših gradskih manifestacija.

Preobraženski dani postali su tradicija u Pančevu i mi se veoma ponosimo tom činjenicom. Ova menifestacije se po 9. Put održava na teritoriji MZ ‚‚Gornji grad“ . Mi kao pokrovitelji ove manifestacije se veoma ponosimo na to što imamo još jednu tradicionalnu manifestaciju. Grad Pančevo ima više od 150 manifestacija koje se održavaju tokom jedne godine i one su bogatstvo jednog grada, bogatstvo koje nas stavlja na turističku mapu Srbije, na mapu manifestacionog turizma u našoj republici ali i gradu Pančevu daju epitet grada kulture. Ja sam zaista ponosan na sve manifestacije i kao grad u budućnosti ćemo se truditi da sve manifestacije koje postoje podržavamo idalje i trudimo se da postanu tradicionalne ali i da podržimo neke nove jer zaista postoji prostora za razvoj ovog vida turizma, rekao Aleksandar Stevanović, gradonačelnik grada Pančeva

Na manifestaciji se predstavilo 23 udruženja, koja su obogatila „Preobraženjske dane“. Jedno od udruženja koje izlaže svoje radove i učestvuje već 7 godina jeste Udruženje žena „Pančevke-Gornji grad“ koje su jedan od organizatora manifestacije.

Mi se Iz godine u godinu trudimo da sve podignemo na viši nivo i da uvrstimo što više programa. Na manifestaciji zajedno sa našim ukupuno ima 23. udruženja plus 17 samostalaca. Mi imamo naše ručne radove, naše kolaće, zimnicu, slikanje na staklu.. sve ono čime se mi bavimo i ono što je vezano za našu tradiciju, navela jeSnežana Marjanov, predsednica Udruženja žena „Pančevke“

U okviru manifestacije održan je kviz za decu iz oblasti zaštite životne sredine, a pripremljene su i igre za najmlađe nakon kojih su podeljeni poklonI. Koncerte su održali estradni umetnici Mira Škorić i Ljuba Lukić. Branislav Gligorić, predsednik MZ Gornji grad kaže da je održavanje manifestacije tradicija, i da se svake godine rado spremaju za njeno obeležavanje.

Ovo je deveta po redu manifestacija ‚‚Preobraženjski dani“ pod organizacijom MZ ‚‚Gornji dan“ , Udruženje žena ‚‚Pančevke“ , grada Pančeva i Turističke organizacije Pančeva. Veliki je značaj ove manifestacije jer kad svaki nasmejan čovek dođe mi smatramo kao neki naš uspeh. To je neki naš značaj koji želimo da vratimo kao što je bilo nekada, što je bilo pre 10,20 pa čak i 50 godina. Želimo da vratimo tu sliku kao što je nekada bilo, da vratimo muziku i želju ljudima da ponovo posećuju Preobraženje, rekao je Branislav Gligorić, predsednik MZ Gornji grad

Kulturno-umetnički program za sve generacije, trajaće do 19. avgusta kada se i slavi Preobraženje Gospodnje, jedan od najvažnijih crkvenih praznika. Sveta liturgija u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Pančevu služiće se u 9 sati i 30 minuta, a u 18 sati planirano je Bogosluženje i rezanje slavskog kolača. U večernjim satima, koncert će održati i estradna umetnica Snežana Đurišić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena