Yunet
 

Turizam

„Cipovka“ u sredu u Omoljici

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 8. avgust 2022. • 10:00 •

„Cipovka“ u sredu u Omoljici

U organizaciji Udruženja žena „Omoljčanke“, 10. avgusta biće održana manifestacija „Cipovka“ posvećena starom hlebu prvljenom na teritoriji Vojvodine. Na manifestaciji će učestvovati Udrženja žena sa teritorije grada Pančeva, a organizatorke najavljuju bogat program.

Manifestacija „Cipovka“ održava se u Omoljici više od pet godina a napravljena je sa ciljem da se ukaže na značaj hleba koji se nekada pravio u Vojvodini. I ove godine manifestacija će okupiti žene sa teritorije Grada Pančeva.

Mnogo je posećena manifestacija, mi kao organizacija otvaramo porodične dane. Na manifestaciju nam dolaze udruženja njih oko 10, 12… one donose svoje proizvode, imamo sve i svašta. Prioritet u našem udruženju su narodne nošnje, vez… – ističe Biserka Terzić – članica Udruženja žena „Omoljčanke“.

Hleb cipovka danas se retko pravi, ali ima mesta gde on može da se kupi. Nekada je on bio sastavni deo svake trpeze.

Sama cipovka je hleb koji se pravi od belog brašna, mlake vode, soli i kvasca. On je karakterističan što je okruglog oblika, zarezuje se pre ubacivanja u peć, a ta zarez ima oblik osmeha pa se kaže da se smeje na mesec. U našem selu postoji pekara koja prodaje cipovku. Tradicija se danas izgubila, u Vojvodini nema pekara koje prave cipovku. Domaćice su nekada pravile ovaj hleb u rano jutro, zato se i kaže da se smeje na mesec jer je bila noć kada se on pravi i peče. One bi pravile po nekoliko cipovki, deo bi ostavile za kuću a deo bi prodavale. – kaže Ana Vugrinec – članica Udruženja žena „Omoljčanke“.

Udruženje žena Omoljčanke iz Omoljice ima 11 članica. Bave se vezom, tkanjem, prave narodne nošnje i čuvari su tradicije i starih zanata ovog dela Južnog Banata.

Udruženje je osnovano 2014. Godine, imamo svoje prostrorije, koje se nalaze u samom centru zahvaljujujći MZ Omoljica, ali i JKP i Domu kulture kao i Gradu Pančevu koji je prepoznao naše potrebe. Oni su prepoznali da smo mi članice udruženja koje svojim radom dokazalo svoje postojanje. – napominje Slavica Polić – predsednica Udruženja žena „Omoljčanke“.

Manifestacija Cipovka održava se u sredu u Omoljici ispred Doma kulture, a počinje u 18 sati. Ovom manifestacijom počinje i obeležavanje Porodičnih dana u ovom mestu. Organizatori najavljuju bogat program tokom trajanja manifestacije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena