Yunet
 

Turizam

Turistička tura “Vajfertova ruta – Stopama Đorđa Vajferta”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. jul 2022. • 12:30 •

Turistička tura “Vajfertova ruta – Stopama Đorđa Vajferta”

Poslednjeg dana manifestacije ‚‚Dani Vajferta“ održana je Vajfertova tura. Zainteresovani građani imali su priliku da zajedno sa turističkim vodičem posete značajna mesta iz njegovog doba.

Pančevci su izuzetno ponosi na Vajfertov lik i delo. Tako su nastale turistička manifestacija “Dani Vajferta” i turistička tura “Vajfertova ruta – Stopama Đorđa Vajferta” koju realizuje Turistička organizacija Pančevo. U šetnji kroz Pančevo posetioci su mogli da vide Crveni magacin, jednu od najstarijih kafana ‘’Evropa”, Vajfertovu pivaru kao I njegovu rodnu kuću, kaže Ivan Atanacković, vodič ove ture

Na ovoj turi organizovana je šetnja centom grada i poseta nekim mestima koja su ovekovečena u našoj kinematografiji.

Poseta ovih mesta je, kako kaže Atanacković, veoma značajna jer većina Pančevaca, na žalost malo zna o značaju Dorđa Vajferta.

Važno je zbog čega se Vajfert nalazi na novčanici od 1000 dinara koja je kada je izdata bila najveća moneta ove države, a to je zaslužio zato što je bio gurnever centralne banke Srbije.

Đorđe Vajfert rođen je 1850 godine u Pančevu. Bio je vizionar, uspešan industrijalac, kao i osnivač i guverner centralne banke. Vajfert je takođe I jedna od najznačajnih istorijskih ličnosti grada Pančeva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad