Yunet
 

Turizam

U Kačarevu održana druga Pihtijada

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 19. januar 2022. • 14:57 •

U Kačarevu održana druga Pihtijada

U organizaciji Udruženja žena „Etno kutak“ Kačarevo, održana je druga „Pihtijada“. Veštine u pravljenju ovog specijaliteta, ove godine odmerilo je dvanaest domaćica.

U našim krajevima običaj je da se se pihtija sprema na Krstovdan, a jede na Bogojavljenje. Batantska trpeza nezamisliva je bez ovg tradicionalnog jela.

“Mi u Banatu spremamo pihtije po receptima naših baka, majki, tetki… S obzirom da se u udruženju bavimo pravljenjem kolača mi se trudimo da ovaj specijalitet otrgnemo od zaborava i da što više žena nauči da pravi ovaj specijalitet”, kaže Zora Čubrić, predsednica Udruženja žena “Etno kutk” Kačarevo.

Drugu „Pihtijadu“ u Kačarevu svečano je otvorila Vladislava Maksimović, gradska većnica za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj.

“Uvek smo tu da podržimo ovakve manifestacije, kojih nema u drugim krajevima Vojvodine. Tako da imaju našu punu podršku i nadam se da će ove godine učestvovati i na našem Javnom pozivu za udruženja, kako bi im odobrili i neka sredstva. Ovakve manifestacije treba organizovati jer su od kulturnog značaja. Mi već imamo mnoštvo tradicionalnih manifestacija, kao što su Dani hlaba, Štrudlijada, Medeno srce… Ove godine poziv će biti raspisan u junu mesecu. Očekujemo što više udruženja da se javi. Negde oko 4 miliona biće ukupan iznos za taj javni poziv”, rekla je Vladislava Maksimović, većnica za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj.

Kačarevo je poznato po dobrom zalogaju, kažu članovi žirija, koji su pored ukusa, ocenjivali i izgled i postojanost pihtija. Najbolju pihtiju pripremila je Slavica Đurica. Drugo mesto osvojila je Mica Mandić, a treće Julka Spaskovski.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad