Yunet
 

Turizam

“Žetelački dani” u Vojlovici

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. avgust 2021. • 04:36 •

“Žetelački dani” u Vojlovici

U okviru proslave “Žetelački dani”  centralni događaj je danas bila   svečana povorka žetelaca, koja je prodefilovala kroz vojlovačke ulice”, u organizaciji slovačkog i mađarskog kulturno-umetničkog društva “Đetvan” i “Tamaši Aron”i uz podršku grada Pančeva . 

Centralni događaj manifestacije Žetelački dani otpočeo je tokom  pre podneva ispred “Tamaši Arona” u Vojlovici. Žene iz Vojlovice ali i druga udruženja iz južnog Banata prikazale su svoje rukotvorine i razne specijalitete koje su umesile, dok su se žeteoci okupljali i formirali kolonu zajedno sa članovima Slovačkog udruženja “Đetvan”.Ove godine zbog korone i završeta žetve ranije nije bilo moguće da žeteoci kose žito i doručkuju na njivi kao i ranijih godina pa su organizatori simbolično organizovali skeč koji asocira na kosidbu. Lokalna samouprava i ove godine izdvojila je novac i pomogla u organizaciji manifestacije gradonačelnik Aleksandar Stevanović  posetio je žitelje Vojlovice.

Cilj Žetelačkih dana je da se nezaboravi značaj i način skidanja poslednjih otkosa ovogodišnjeg roda pšenice onako kako se radilo u vreme pre kombajna

Očuvanje tradicije da nauče i sačuvaju od zaborava i mlade generacije je obaveza da Žetelači dani traju.

Žeteoci prošli  kroz vojlovačke ulice na svakom uglu  su  pesmom i igrom proslavljali žetvu dok su ih njihove komšije sačekivale sa pićem i raznim đakonijama koje su umesili kako bi se osvežili i povorka sa žeteocima krenula dalje  sve do udruženja Tamaši Aron .Žetelački  dani biće  zatvoreni ovogodišnji Vojlovački žetalački dani..

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad