Yunet
 

Sport

Međunarodni turnir šahistkinja do 10. marta

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. mart 2024. • 20:30 •

Međunarodni turnir šahistkinja do 10. marta

Međunarodni velemajstorski turnir šahistkinja, 55-ti po redu, ulazi u sam finiš. Turnir koji se održava u svečanoj Sali Matematičke gimnazije u Beogradu spada među tri sa najvećom tradicijom u Evropi.

Međunarodni velemajstorski turnir šahistkinja, koji je zvanično otvoren 2. marta, polako se privodi kraju, ali najzanimljivije borbe ostavljene su, naravno, za sam kraj. Na takmičenju učestvuje 10 šahistkinja iz Srbije, Ukrajine, Kine, Indije i Poljske, a po prvi put u istoriji na ovakvim mečevima upotrebljen je i VAR sistem. Generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije, Andrija Jorgić, ispričao nam je nešto više o karakteristikama i funkcijama ovog kompleksnog sistema.

  • Naši prijatelji iz FIDE izrazili su želju da u Srbiji testiraju svoj VAR sistem, a prvi turnir koji je nailazio je upravo ovaj naš osmomartovski turnir. Ja kao direktor turnira ne bih trebao da priželjkujem, ali iskreno da vam kažem nadam se da će se desiti neki problem, kako bi mi testirali taj VAR sistem, I da vidimo kako to funkcioniše. U prvih šest kola toga nije bilo, ali na primer može doći do izražaja kada šahistima pada koncentracija, kada zbog vremenskog cajtnota povlače neke poteze nesmotreno, onda se zaustavlja vreme, sudija to signalizira, pregleda se VAR sistem I ustanovljava se da li je neko dotakao neku figuru, ili je odigrao tri puta isti potez, što je u šahu zabranjeno.

Sa druge strane, Nikola Penić, generalni sekretar za sport i omladinu, istakao je da će se saradnja sa Šahovskim savezom Srbije nastaviti i u budućnosti, te da će oni maksimalno podržati svaki sledeći turnir koji bude organizovan u našoj zemlji.

  • Mi smo kao sekretarijat za sport i omladinu, i skupština grada Beograda, podržali u skladu sa sopstvenim mogućnostima ovakav jedan događaj, i to ćemo raditi i u budućnosti. Gospodin Jorgić je svojim entuzijazmom i velikom energijom I znanjem umnogome pomaže da se šahovski sport vrati na staze stare slave. Ono što je interesantno je da je na ovakvom jednom turniru svoj prvi potez povukla i Alisa Marić, jedna od naših najznačajnijih šahistkinja, i siguran sam da u vremenu koje je pred nama će šahovski sport postizati značajnije rezultate, i da će država u skladu sa svojim mogućnostima pomagati ovaj sport.

Cilj ovakvih turnira je upravo vraćanje šaha na staze stare slave, kao i promocija ovog sporta među mlađom populacijom. Završne borbe međunarodnog velemajstorskog turnira šahistkinja zakazan je za nedelju 10-og marta, kada nas očekuju finalne borbe i proglašenje pobednika.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena