Yunet
 

Sport

Reprezentacija Srbije se okupila u Staroj Pazovi

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 20. mart 2023. • 21:13 •

Reprezentacija Srbije se okupila u Staroj Pazovi

Reprezentacija Srbije okupila se danas u Staroj Pazovi, gde će se pripremati za naredne dve kvalifikacione utakmice protiv Litvanije 24. marta i tri dana kasnije sa Crnom Gorom. Selektor Dragan Stojković istakao je na startu rada, da za reprezentaciju Srbije više neće igrati Marko Dmitrović, golman Sevilje. Objasnio je selektor Orlova i zbog čega nema Lazovića, Maksimovića i još nekih igrača na spisku.

-Ispada da vas više interesuju onih kojih nema, nego onih koji ima. Nalazimo se pred početkom jednog novog ciklusa. U pitanju je Evropsko prvenstvo, kvalifikacije. Prioritet svih prioriteta je da budemo učesnici i učinićemo sve da kroz kvalifikacije ostvarimo cilj. Mislim da je ovo grupa igrača koja je u ovom trenutku najpotrebnija. Individualno da pričam zašto nekoga nema, mislim da bismo otišli daleko. Ovo je moja odluka i stojim iza nje. Igrači znaju da sam otvoren i direktan i tu nema ljutnje. Pratili smo formu, minutažu… U planu je bio poziv golmanu Rakova Kovačeviću, ali nismo želeli da rizikujemo jer papirologija nije završena. On će biti pozvan čim to bude završeno. Važno je da smo postigli saglasnost da debituje i tu je sve jasno – rekao je Stojković, selektor Srbije.
Golman Sevilje Marko Dmitrović više neće igrati za Srbiju.
-Obavestio nas je pre nekoliko dana da neće više igrati za reprezentaciju, da želi da se posveti klupskim obavezama. Posle dve godine naše saradnje, želim da mu posvetim sve najbolje. To je njegova odluka, pretpostavljam da želi da se bori da bude prvi golman u Sevilji. Prema njegovim rečima, ima dovoljno mladih golmana kojima treba pružiti šansu. To je prava istina, ovo što ja kažem.svr
Osvrnuo se Stojković zatim i na izbore u FSS-u.
-Kao što znate, ja se nisam bavio izborima niti je to moj posao, ko god želeo da me uvuče u tu priču. Ja znam šta je moj deo posla i fokusiran sam da ga odradim najbolje što mogu. Bio sam na skupštini da ispoštujem Savez. Lepo je biti deo fudbalske Srbije kada je u pitanju najviši organ. Ja tu pokazujem samo respekt prema FSS. Mislim da je dobro da se stvorilo rukovodstvo, da ćemo imati stabilnu organizaciju. Što se odnosa sa predsednikom tiče, tu nema nikakvih problema. Mi nikada nismo bili u svađi. Nismo imali komunikaciju, ali tako možete sa nekim deset godina i da sve bude u redu. Očekujem da sve bude u redu i da svako radi svoj posao.
O neuspehu na Mundijalu u Kataru i očekivanjima pred početak kvalifikacija za EURO:
-Kao prvo, ja negde dugujem ili dugujemo, kako god hoćete, ali reći ću za sebe da dugujem izvinjenje naciji za očekivanja u Dohi. Dugujem najveće izvinjene za one koji su bili tamo za rezultat koji smo ostvarili. Vidim ove kvalifikacije kao nešto što može da povrati ugled i reputaciju za ono što smo stvarali dve godine. Moramo biti spremni na jedno, a to je da će svaka utakmica biti finale. Ne želimo da razočaramo. Ako je neko bolji, mi ćemo čestitati, ali od nas puno toga zavisi. Prvi korak je pobediti Litvaniju i to je ono čime smo najviše okupirani i najviše razmišljamo. Ne možemo da pričamo o utakmici koja je peta po redu. Svi znamo da nas 24 godine nije bilo na EP, taj podatak je zabrinjavajući. Te tradicije i postoje da bi se rušile. Ono što me raduje jeste zdravstveni bilten igrača. Učinićemo sve da napravimo prvi korak, a to je da pobedimo Litvaniju. Znamo gde smo grešili i šta treba popraviti. Pretpostavljam da to svi znaju, da ta naša defanziva bude bolja. Ali, kada govorimo o njoj, ne možemo govoriti individualno. Ceo tim mora da se brani i napada. Imali smo puno analiza, znamo gde su bile greške i šta treba popraviti. Verujem da smo na dobrom putu da rešimo probleme.Neću nikome da dozvolim da kažem da je laka grupa. Teška grupa, da, vrlo teška. Za mene najteža grupa. Ko pomisli da je utamica protiv Litvanije laka, taj je u veliko problemu. Večeras ćemo imati sastanak na kom želim da igračima objasnim neke stvari.
Mnogo pitanja bilo je vezano i za poziv fudbalera TSC-a Stojića.
-Stojić iz TSC-a, taj igrač već duži period igra odlično u našoj ligi. Potvrda tome je došla u utakmici protiv SAD u Los Anđelesu. Nebitno da li smo pobedili ili ne, taj odnos prema nacionalnom timu. On je jedan od njih koji treba da budu ili će u skorije vreme biti u reprezentaciji. Što se tiče Stefana Mitrovića i Vladimira Lučića, oni imaju dve važne utakmice za mladu reprezentaciju. Oni su deo „A“ reprezentacije, sve je pitanje procene gde će biti u datom trenutku. Svim igračima su vrata otvorena.
O Lazaru Samardžiću:
-Uspeli smo da rešimo, neću reći problem, ali takvog talenta smo ubedili da ispred Nemačke izabere Srbiju. Na njemu je sada da to opravda. Ali nemojmo da očekujemo od njega da za nas pusti kišu.
Kako je ubedio Samardžića i da li je razgovarao sa Bajčetićem:
-Znate kako, vi ste već o tome pisali i to je negde 90 odsto istina. Naš kontakt sa Samardžićem traje duži period. Međutim, ja sam neko ko ne želi da stvara pritisak nikome. Pre godinu sam otišao da gledam utakmicu Udinezea i Milana. Ja sam otišao ne zbog Milana nego zbog Samardžića da se uverim u njegove kvalitete. Pred kraj godine smo imali još jedan kontakt, da se pred kvalifikacije u martu čujemo i vidimo. Sa svoje strane sam uradio sve što sam mogao, razgovarajući sa njim i sa njegovim ocem. Mislim da je to lepa stvar za srpski fudbal i da će njemu biti lepo kada bude deo našeg tima. Što se Bajčetića tiče, mislim da je sve ovo što se izdešavalo prebrzo došlo za 18-godišnjeg klinca. On jeste talenat, igrač koji obećava. Znate celu istoriju, majka je Špankinja, otac je naš. Obavio sam razgovor, naravno. Ono što je važno jeste da mislim da nije spreman da igra ni za Španiju ni za Srbiju. Previše je to brzo došlo na njegova leđa. A sad čujem i da se povredio. Videćemo kakva će biti odluka. Nećemo vršiti pritisak. Na kraju će on doneti odluku, ali u ovom momentu nije spreman da igra ni za jedne ni za druge.
Bilo je reči i o mogućem promenu sistemu igre.
-Što se principa igra tiče, to ćemo videti ima vremena. Ima tu daleko više pozitivnijih stvari od negativnih. One koje su nas koštale rezultata u Dohi to moramo da popravimo, to je prioritet.
Srbija je favorit pred meč sa Litvanijom, ali Piksi poziva na oprez:
-Treba da se plašimo svakog tima u grupi, ali ne onaj strah koji će oduzeti noge. Meni će svaka utakmica biti ista, kao i našim igračima. Nevažno kako se protivnik zove. Veliki je ulog. Kao što sam rekao, svaka utakmica je finale i tako ćemo se spremati. Samo se sa tim pristupom možemo nadati nečemu. Svi ostali će vam reći da će se boriti za jedno od dva mesta. Da li će nas gledati kao favorite ili autsajdere, to je manje bitno.
Da li će utakmica protiv Crne Gore prevazići sportski okvir:
-Kako ko uzima ili želi da je vidi. Mi ćemo je gledati na najsporstkiji mogući način. To je samo jedna utakmica u nizu i tu se sve završava. Igraće se sa 22 igrača, tako će početi i to je sigurno. O Crnoj Gori je zabranjeno da se priča i priča se samo o Litvaniji -zaključio je Stojković.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena