Yunet
 

Sport

Zorana Arunović i Damir Mikec ponovo najbolji strelci godine u Srbiji

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 3. januar 2023. • 14:39 •

Zorana Arunović i Damir Mikec ponovo najbolji strelci godine u Srbiji

Damir Mikec (Policajac) i Zorana Arunović (Olimpik 011) su drugu sezonu uzastopno izabrani za najuspešnije strelce godine u Srbiji.

Streljački savez Srbije je najuspešnije u 2022. godini izabrao na osnovu predloga Stručne komisije, u skladu sa odgovarajućim pravilnikom.

Za najuspešnijeg trenera izabran je Damirov brat i trener Goran Mikec (Policajac).

Damir Mikec je deveti put za redom zaslužio priznanje za najuspešnijeg muškog strelca godine u našoj zemlji. Minule sezone, Damir je postizao odlične rezultate i vazdušnim i malokalibarskim pištoljem. Mikec je MK pištoljem postao prvak sveta, a na Evropskom prvenstvu je osvojio bronzu. Na nisci Damirovih uspeha u olimpijskoj disciplini-vazdušni pištolj, su medalje sa mnogih međunarodnih i domaćim takmičenja. Osvojio je dva zlata na svetskim kupovima (Baku i Čangvon) i srebro na Gran priju u Granadi. Na završnom turniru sezone, Kupu predsednika u Kairu, izborio je zlato, a proglašen je za najboljeg strelca sveta vazdušnnim pištoljem u 2022. Trijumfovao je na Mediteranskim igrama. Osvajao je i medalje kao član muške ekipe Srbije vazdušnim pištoljem.

Zorana Arunović se prošle godine takmičila samo vazdušnim pištoljem. Najznačajniji rezultat postigla je na Svetskom prvenstvu u Kairu, na kome je osvojila bronzu i postala prvi sportista koji je Srbiji doneo kvotu za Olimpijske igre u Parizu.

Na Evropskom šampionatu u Hamaru je stigla do srebrne medalje u pojedinačnoj konkurenciji i zlata sa ženskom ekipom. Sa svetskih kupova ima dva zlata (Rio de Žaneiro i Čangvon) i bronzu sa Gran pri turnira u Granadi. Poput Damira, postala je prvak Mediterana vazdušnim pištoljem u pojedinačnoj konkurenciji. Na Kupu predsednika je osvojila srebro, a godinu je završila na drugom mestu svetske rang liste takmičarki vazdušnim pištoljem.

Kad je reč o zajedničkim uspesima, Arunovićeva i Mikec su potvrdili da su i dalje jedan od najboljih miks parova pištoljem na planeti. Sezonu su otvorili bronzom na Evropskom prvenstvu, a na svetskim kupovima su „pogodili“ dva zlata (Kairo i Čangvon) i jednu bronzu (Baku), osvojili su i zlatne medalje na Gran priju u Granadi i na Mediteranskim igrama.

Usvojene su i liste najboljih klubova i strelaca Srbije po oružju i kategorijama.

Najviše poena u rangiranju klubova osvojio je „Čika Mata“ iz Kragujevca i osmu godinu za redom osvojio prvo mesto.

Arunovićeva i Mikec su najbolja seniorka i senior pištoljem. Lazar Kovačević je najuspešniji senior puškom, a najviše bodova u kategoriji seniorki puškom skupila je evropska prvakinja Teodora Vukojević. Zanimljivo je da je u 2022. Vukojevićeva još uvek bila juniorka, ali nije osvojila prvo mesto na listi najboljih omladinki, jer se uglavnom takmičila za seniorsku reprezentaciju.

Rang liste će postati zvanične posle 9.januara kada ističe rok za eventualne primedbe.

Dodela priznanja najuspešnijima će biti organizovana najverovatnije početkom februara, s obzirom da tokom januara naši reprezentativci imaju bogat program učešća na međunarodnim takmičenjima.

Najbolji klubovi Srbije u 2022: 1. „Čika Mata“, Kragujevac, 2. Policajac, Beograd, 3. Olimpik 011, Beograd, 4. Novi Sad 1790, 5. Akademac, Beograd…. (rangiran je 31 klub, na osnovu rezultata na domaćim i međunaronim takmičenjima)

Prvoplasirani na rang listama pojedinaca po oružju i kategoriji

Puška

Seniori: 1. Lazar Kovačević (Jagodina 92), Seniorke: 1. Teodora Vukojević („Čika Mata“), Juniori: 1. Marko Ivanović („Čika Mata“), Juniorke: 1. Aleksandra Havran (Jedinstvo), Mlađi juniori: 1. Aleksa Rakonjac (Pančevo 1813), Mlađe juniorke: 1. Elena Stevanović (Kolubara), Kadeti: 1. Veljko Janković (Jasenica/Partizan), Kadetkinje: 1.Iva Rakonjac (Pančevo 1813), Pioniri: 1. Borivoj Spasić (Mladost), Pionirke: prvo mesto dele Angelina Mladenović i Marija Nešić (obe Topličanin 1887)

Pištolj

Seniori: 1. Damir Mikec (Policajac), Seniorke: 1. Zorana Arunović (Olimpik 011), Juniori: 1. Luka Milošević (Akademac), Juniorke: 1. Jovana Todorović (Novi Beograd-Ušće), Mlađi juniori: prvo mesto dele Petar Kostić i Aleksa Nikolić (obojica Smederevo), Mlađe juniorke: 1. Eleonora Radulović („Dragan Jevtić Škepo“) , Kadeti: 1. Aleksa Nikolić (Smederevo), Kadetkinje:1.Olga Stojanović („Aleksa Dejović“), Pioniri: 1. Veljko Mitrović („Aleksa Dejović“), Pionirke: 1.Olga Stojanović („Aleksa Dejović“).

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad