Yunet
 

Sport

Devojčice uspešne u ragbiju

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 21. novembar 2022. • 10:06 •

Devojčice uspešne u ragbiju

U Ragbi klubu Borac iz Starčevoa osim dečaka treniraju i devojčice uzrasta do 12, odnosno 16 godina. One zajedno sa svojim drugovima iz kluba se pripremaju za Zimsku ligu koja bi trebalo da počne u januaru 2023. Godine.

U uzrastu 10, 12 godina nema mnog razlike u građi, stasu i brzini za bavljenje sportom, pa tako i ragbijem kaže Radovij Ćosić, trener mlađih selakcija u Ragbi klubu Borac iz Starčeva. Devojčice i dečaci ovog uzrasta igraju i zajedničke utakmice u kojima su devojčice potpuno ravnopravne. Milica Stošić trenira ragbi jer potiče iz sportske porodice, dok je Aleksanda Kostić počela slučajno da se bavi ovim sportom i zadržala se u Borcu.

Milica Stošić – RK “Borac” Starčevo

Treba biti snalažljiv da imate kordinaciju pokreta da možete da izbegnete protivnika. Prvo počeno sa zagrevanjem onda radimo vežbe, dodajemo loptu jedni drugima, radimo obaranje. Ne mora da bude dobra kondicija to se stekne kroz par nedelja.

Aleksandar Kostić – RK “Borac” Starčevo

Imam divnog trenera id a nije bilo njega ne bih ni znala da postoji ragbi. Tata me je pitao da li želim da treniram ja sam pristala i ostala na ragbiju.

Njihov trener, Radovoj Ćosić naglašava da ragbi nije grub sport i da ga potpuno ravopravno mogu da treniraju i devojčice. Oni u klubu trenutno imaju 5, 4 su u kategoriji petlića, a jedan je već stasala da bude kadet.

Radivoj Ćosić – trener mlađih selekcija RK “Borac” Starčevo

Devojčice u tim uzrastima, 10 ili 12 godina su mnogo naprednije od dečaka i mnogo brze “kapiraju” tu plemenitu igru. U tim godinama nem mnogo razlike između dečaka i devojčica što se tiče građe, stasa i brzine. U ragbiju ima mesta za svaku poziciju i za male i za velike, niske visoke, krupne, brze. U ragbiju se igra 15 na 15, u njihovom uzrastu kao što su Milica i Aleksandra igra se 10 na 10. Manji je teren i prilagođen je njihovom uzrastu.

U Starčevu se polako pripremaju za zimsku sezonu i za treniranje u sali Osnovne škole gde će sticati formu za narednu sezonu.

Radivoj Ćosić – trener mlađih selekcija RK “Borac” Starčevo

Završetak je sezone i spremamo se za Zimsku ligu. Ove godine polovično smo odigrali, jedino su petlići koji su igrali pomašanosa Dinamom uzeli su prvenstvo države. Oni igraju 8 na 8, od gota je 4 igrača bilo iz Borca, a od tih 4 dve su bile devojčice. Ove godine smo uzeli prvenstvo Balkana u kadetima u Zenici, tako das mo zadovoljni sezonom.

U Ragbi klubu Borac iz Starčeva naglašavaju da je najvažnije da se deca bave sportom i da su aktivna. Ćosić naglašava da je najvažnije odvojiti ih od telefona i sedenja i podstaći ih da se bave sportom, ragbijem ili bilo kojim drugim.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena