Yunet
 

Sport

FK ,,Grafičar“ usmerio igrače ka čitanju i obrazovanju

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. septembar 2022. • 11:10 •

FK ,,Grafičar“ usmerio igrače ka čitanju i obrazovanju

RFK Grafičar iz Beograda upisao je danas fudbalere iz svih uzrasnih kategorija u gradsku biblioteku, čime je još jednom želeo da pokaže iskrenu opredeljenost kluba da pored razvoja sportskih sposobnosti i talenata, brine i o školovanju svojih igrača. Povod je Međunarodni dan pismenosti, koji se 8. septembra obeležava širom sveta, sa porukom da je edukacija jedno od osnovnih ljudskih prava, i da je obaveza svih u društvu da orijentišu decu i mlade ka knjigama, čitanju i školi.

Među onima koji su prvi dobili članske karte su prvotimci Grafičara Jovan Mituljikić, Mateja Bubanj, Stefan Dimitrijević, Viktor Radojević, Filip Vasiljević i Milan Bajić, koji su zajedno sa dečacima iz mlađih kategorija i školice fudbala posetili ogranak gradske biblioteke „Jovan Jovanović Zmaj“ nadomak stadiona Crvene zvezde.

Svako je našao knjigu po svom izboru, a osim fudbalskih autobiografija, raznih priča poznatih domaćih i svetskih trenera, u njihovim rukama našli su se i naslovi iz redovnih školskih lektira.

– „Veliko nam je zadovoljstvo što podstičemo decu da se interesuju za knjige i obrazovanje jer verujemo da je to jako važno, i želimo da podignemo svest koliko je čitanje značajno za pravilan razvoj celog društva. Ovo je još jedan mali korak u nizu svih zaposlenih u našem klubu na čelu sa predsednikom Slobodanom Govedaricom i generalnim direktorom Nikolom Ristanovićem, koji je povezan sa našom misijom da igrači Grafičara budu prepoznatljivi ne samo kao dobri igrači, nego kao društveno odgovorni i dobri ljudi. Zahvalila bih se celom kolektivu Biblioteke na tome što su prepoznali našu ideju i pomogli da se realizuje“, rekla je Ranka Mitrović, finansijski direktor Grafičara.

Bojan Kundačina, pomoćnik direktora biblioteke grada Beograda, bio je oduševljen inicijativom Grafičara da kolektivno upišu igrače, članove stručnih štabova, kao i osoblje u klubu.

– „Prijatno smo bili iznenađeni kada su nas kontaktirali predstavnici kluba sa ovom sjajnom idejom, i zaista, mogu da čestitam na akciji. Voleo bih da ima mnogo više ekipa koji pokazuju takvu inicijativu, jer je neophodno da kod mladih sportista razvijamo potrebu za obrazovanjem. Ukoliko to izostane, prepuštamo ih da se jedino bave sportom, ne razmišljajući dovoljno šta će biti sa njima kada završe karijeru. Zato je poželjno da se krene sa usmeravanjem sportista ka intelektualnom razvoju još dok su mladi, jer time oni imaju višestruku korist koju mogu da primene i na samom terenu“, istakao je Kundačina.

Redovne posete bibliotekama ohrabruju decu i mlade da čitaju više. Različita istraživanja potvrđuju da redovno čitanje pomaže razvoj mozga, a ujedno to je jedna od najboljih aktivnosti koja pomaže deci da obogate jezik i način razmišljanja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena