Yunet
 

Sport

Francuski fudbal je opet u modi!

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 18. jul 2022. • 12:15 •

Francuski fudbal je opet u modi!

Jul polako teče, a svi se verovatno neobično radujemo avgustu jer ćemo već sa njegovim početkom imati prilike da se vratimo uživanju u gledanju utakmica najkvalitetnijih fudbalskih prvenstva širom Evrope, a samim tim i sportskom klađenju na utakmice ovog prvenstva. Naravno, razlog tome je Svetsko prvenstvo u Kataru u novembru čije je održavanje uslovilo i kalendar nacionalnih takmičenja. Bilo je potrebno napraviti određene korekcije i promene kako bi sve moglo da “stane” u ovu fudbalsku godinu. No, igračima koji budu igrali i za svoje nacionalne reprezentacije neće biti nimalo lako da izguraju do kraja godine, ali će sa druge strane ovo fudbalskim fanovima doneti mnogo radosti i utakmica za gledanje, a i uživo klađenjeće dobiti još više na popularnosti.

Nacionalni šampionat Francuske u fudbalu, popularna “Liga 1” ove godine počinje u prvoj nedelji osmog meseca odnosno 5. avgusta. Prekid zbog Svetskog prvenstva će nastupiti 13. novembra, dok će se prve sledeće ligaške utakmice igrati 27. decembra. Poslednja utakmica će biti odigrana 4. juna 2023. godine tako da će ovogodišnja sezona biti veoma duga za sve fudbalere u Francuskoj. Jedna velika promena koje će se primenjivati od sezone 2023/24 jeste smanjenje lige na 18 klubova. To automatski znači da će u ovoj sezoni iz francuske lige ispasti četiri kluba, te da neće biti plej-ofa. Ovo će značiti i veću borbu timova koji za svoj primarni cilj imaju ostanak u najboljoj francuskoj ligi. Inače, iz Lige 1 su prošle godine ispali Mec i Bordo koji je nešto kasnije odlukom francuskih fudbalskih vlasti prebačen u još jedan niži rang, francusku treću ligu zbog finansijskih problema sa kojima se već duže vreme suočavaju. Iako su Žirondinci najavili žalbu na ovu odluku nazvavši je “brutalnom”, ipak deluje da će slavni klub sledeću sezone provesti u trećem rangu francuskog fudbala. Sa druge strane, iz Lige 2 su prošle godine u viši rang uspeli da se plasiraju Tuluz i Ajačo kome je to uspelo nakon osam godina odsustvovanja. U plej-of meču za popunjavanje preostalog mesta u Ligi 1 sastali su se Sent Etjen koji je sezonu 2021/22 završio na osamnaestom mestu i Okser koji je sezonu u drugoligaškom takmičenju završio na trećem mestu. U izuzetno uzbudljivom dvomeču kao pobednik je izašao Okser koji je na taj način uspeo da se posle desetogodišnjeg odsustva vrati u društvo najboljih francuskih klubova.

Što se tiče prvog kola takmičenja, njega će 5. avgusta otvoriti duel Olimpika iz Liona i Ajačoa. Dan kasnije se sastaju Strazbur i Monako kao i Klermon protiv prošlogodišnjeg osvajača titule, Pari Sen Žermena. U nedelju, 7. avgusta na programu će biti mečevi između Tuluza i Nice, Anžea i Nanta, Lensa i Bresta, Lila i Oksera, Monpeljea i Troe, Rena i Loriena, a prvo kolo će zatvoriti Olimpik iz Marseja koji će na svom stadionu dočekati Rem.

Što se ovogodišnje transfer sezone tiče, u prvom planu je Pari Sen Žermen koji se opet potrudio da se o njihovoj politici dovođenja i odvođenja igrača najviše priča, te su tako uspeli da zasene sve ostale francuske klubove. Njihova prva zvezda, Kilijan Mbape je bio gotovo na izlaznim vratima kluba, i činilo se samo da je pitanje vremena kada će potpisati astronomski ugovor sa Real Madridom. Sve vesti su apsolutno upućivale na to, ali su čelnici trenutno najboljeg francuskog kluba uspeli da ga zadrže na svojoj strani, i tako klubu omoguće da i u sledećoj sezoni ima fantastičnu napadačku trojku koju pored njega čine Lionel Mesi i Nejmar. Mbape je potpisao ugovor do 2025. godine, a prema navodima medija, on će godišnje zarađivati 50 miliona evra. Ako su čelnici PSŽ-a uspeli da ovu sagu završe krajem maja, pitanje trenera je ostalo na talonu i nakon završetka prvenstva. Sudbina Maurisija Poketina je visila o koncu, ali je na kraju argentinski stručnjak ipak dobio otkaz polovinom juna. I pre toga, a naročito nakon zvaničnog otkaza Poketinu, bilo je dosta spekulisanja oko izbora novog stručnjaka koji bi pokušao da tim dovede do toliko željene Lige šampiona koja im godina maizmiče bez obzira na sav trud i ulaganja u klub. Početkom jula je predsednik Pari Sen Žermena Naser Al Helaisi predstavio Kristofa Galtijea kao novog trenera kluba. Galtiije je bivši trener Sent Etjena, Lila i Nice sa kojom je prošle godine ostvario i više nego dobar rezultat – u prvenstvu su završili na fantastičnom petom mestu, a u Kupu Francuske su u finalu izgubili od Nanta. Ovi rezultati su ga i preporučili za Pari Sen Žermen, a čini se da bi on mogao da unese “novu krv” u pariškog giganta i tako mu omogući da ostvari željene ciljeve. Ugovor je potpisan na dve godine, te se očekuje da Galtije ostane najmanje do 2024. godine. Na svom predstavljanju Galtije je odmah rekao da niko neće biti iznad tima, ali i da će se sve nesuglasice rešavati interno. Dodao je i da je svestan da su očekivanja od njega velika, ali da mu je jasna vizija predsednika i sportskog direktora Pari Sen Žermena koju vidi kao nešto što se može ispuniti. Takođe je naglasio da je svestan koje fudbalere će imati priliku da trenira, ali da mu je jedinstvo grupe ono što je bitno, i da je to potrebno stvoriti i održavati. Nije želeo da naglašava neku posebnu revoluciju u timu već mu je bitno da ekipa dobro igra, i da pobeđuje. Sve ovo je posebno apostrofirao i kada su u pitanju Nejmar i Mbape za kojeg je posebno naglasio kako mu je drago što je odlučio da ostane u Pari Sen Žermenu, i da će to biti dobro kako za njega, tako i za francuski fudbal u celini.

Bilo kako bilo, u predstojećoj sezoni ćemo videti koliko će ove reči novog trenera PSŽ–a biti primenjivane na terenu, ali je sasvim sigurno da nas očekuje jedna izuzetna zanimljiva sezona kako za klubove tako i za navijače, ali i za sve one koji uživaju da svoje znanje u klađenju uživo u MerkurXtip kladionici primene na francuskom fudbalskom prvenstvu. Možda će favorit za titulu biti jasan, ali mu sigurno i pored toga neće biti nimalo lako da dođe do odbrane prošlogodišnjeg trona.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena