Yunet
 

Sport

Grafičarov „vrtić“ juri plej

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 1. april 2022. • 13:33 •

Grafičarov „vrtić“ juri plej


Postoji nepisano fudbalsko pravilo po kojem fudbaler koji postigne tri pogotka na jednoj utakmici na poklon dobija loptu kojom je igran meč. Takvu privilegiju imao je napadač Grafičara, Borisav Burmaz koji je u pobedi svoje ekipe protiv Zlatibora, bio trostruki strelac. Od kada je Marko Neđić zauzeo mesto šefa stručnog štaba, razvojni tim Crvene zvezde upisao je pet trijumfa, tri nerešena rezultata i samo jedan poraz, u prethodnom kolu, od Radničkog u Sremskoj Mitrovici. Do kraja regularnog dela takmičenja u Prvoj ligi Srbije, tim sa Senjaka odigraće još tri susreta a od rezultata u duelima sa Timokom, Bačkom i IMT-om u velikoj meri zavisiće hoće li najmlađi tim u drugom po kvalitetu takmičenju u našoj zemlji poslednjih sedam kola igrati sa timovima koji se bore za opstanak ili onima za plasman u Superligu.

Pred utakmice raspleta u Grafičaru vlada optimizam. Ekipa možda igra trenutno najlepši fudbal u Srbiji, prima malo a postiže veliki broj golova. Potvrda svega navedenog je ubedljiva pobeda protiv tima iz Čajetine koji je sa tri gola i jednom asistencijom obeležio bivši kapiten omladinaca Crvene zvezde, Borisav Burmaz.

Kada se pojavila mogućnost da se vratim na Marakanu, nisam se dvoumio. Prethodnu sezonu sam proveo u Radničkom iz Kragujevca, odigrao sam 18 utakmica u Superligi što mi je mnogo pomoglo da fudbalski sazrim i napredujem. U svom prvom mandatu u Grafičaru bio sam jedan od najmlađih a sada po povratku u klub iako imam 21 godinu, jedan sam od najiskusnijih u timu – konstatuje bivši omladinski reprezentativac naše zemlje.

Pozicija napadača je dosta specifična jer se učinak meri brojem postignutih golova. Svestan je toga i fudbaler rođen u Mionici 2001. godine.

Het-trik protiv Zlatibora mi mnogo znači na planu samopouzdanja. Konačno se sve poklopilo. Nisam paničio i ulazio u nervozu kada sam promašivao prilike na nekim prethodnim duelima. Znao sam da treba da nastavim da treniram i da će golovi doći, tako je i bilo. Velika pobeda za nas, pred tri izuzetno važne utakmice koje nas očekuju

Pred početak aktuelne sezone, Burmaz se našao u timu Radničkog iz Kragujevca, ekipi koja je posle nekoliko godina uspela da se vrati u elitni rang našeg fudbala. Bivši Zvezdin „pitomac“ odigrao je 18 utakmica za „Šumadince“, i postigao jedan pogodak. Očekivao je više, međutim…

Dok sam bio u Radničkom, ekipa se uglavnom branila a ja sam i dok sam bio u mlađim kategorijama Zvezde i u svom prvom mandatu u Grafičaru navikao da igram napadački fudbal, u timu koji stvara mnogo prilika i postiže dosta golova. Stil igre koji forsira Marko Neđić, napadački sa visokim presingom na odbranu rivala mi odgovara i nije mi stran i zato sam se brzo i lako uklopio – rezonuje snažni napadač.

Po povratku u Grafičar, sačekali su ga njegovi „klasići“, Babić, Matić, Vasiljević, Stajić, saigrači iz juniorskih dana sa kojima je osvajao titule i igrao zapaženu ulogu u Ligi šampiona mladih u kojoj su u konkurenciji Bajerna, Totenhema i Olimpijakosa uspeli da prođu grupu, kasnije preskoče još jedan stepenik i eliminišu Šerif u Tiraspolju u šesnaestini finala.

Naravno da mi je drago što smo ponovo zajedno. Mnogo toga smo zajedno prošli u mlađim kategorijama Zvezde i svakodnevno pričamo o situacijama iz tog za sada mog i našeg najlepšeg perioda karijere. Čujemo se i sa drugim saigračima iz tog vremena, kao i sa trenerom Slavoljubom Đorđevićem. Pratimo jedni druge, hrabrimo se, podržavamo – govori Burmaz i dodaje da se trudi da sačuva dobar odnos i sa ljudima „van terena“.

Nije sve u fudbalu. U Zvezdi sam od pionira i mene mnogo ljudi u klubu zna, kada sam se vratio u Grafičar, bilo mi je mnogo drago da vidim ljude koji poznajem dugi niz godina i da ponovo sarađujem sa njima.

Razvojni tim Crvene zvezde trenutno ima šest bodova ali i utakmicu manje od ekipe Radničkog koja se nalazi na osmom mestu, poslednjem koje vodi u plej-of.

Ne zavisi sve od nas. Kako igramo ovog proleća siguran sam da niko od rivala u Prvoj ligi Srbije ne može da nam parira u brzini i tehnici. I ako pobedimo sve do kraja ne znači da ćemo biti u „Top 8“. Na nama je da pružimo svoj maksimum, osvojimo maksimalan broj bodova i onda da čekamo i nadamo se da će se direktni konkurenti negde okliznuti.

Bez obzira da li će biti učesnik plej-ofa ili plej-auta, po rečima Burmaza, Grafičar ne treba da brine za budućnost.

Mi smo ubedljivo najmlađi tim u ligi. Protiv Zlatibora smo utakmicu počeli sa svih 11 „bonusa“. Klub funkcioniše na izuzetno visokom nivou. Imamo vrhunske uslove tako da nama igračima preostaje samo da budemo fokusirani na treninge i utakmice. A to mnogo znači. Očekujemo i da uskoro bude završen stadion na Senjaku. Ponavljam, sve je na najvišem mogućem nivou i siguran sam da je Grafičar trenutno najbolja sredina za razvoj mladih igrača – ne ostavlja dilemu perspektivni napadač.

Prvi u nizu novih izazova za tim Marka Neđića je gostovanje u Zaječaru, ekipi Timoka koja se grčevito bori za opstanak.

Biće mnogo teško. Rekao sam da niko ne može da nam parira po fudbalskim kvalitetima ali isto tako znam da nas očekuje motivisan rival, iskusna odnosno „namazana“ ekipa, nešto lošiji teren… I pored toga, mi idemo na pobedu, kao i na svakoj utakmici. Želimo da u preostala tri kola osvojimo maksimalan broj bodova i da zaslužimo da nas sreća pogleda kako bi se domogli gornjeg dela tabele.

Kada je lični učinak u pitanju, Burmaz ne ostavlja dilemu.

Voleo bih da postignem još 20 golova do kraja sezone – neskomno poručuje mladi fudbaler.

Međutim…

Ne opterećujem se ličnom statistikom u ovom trenutku. Svi smo podređeni kolektivu i na prvom mestu nam je timski uspeh. Navešću i primer. Ako tako mogu da kažem, za mesto u timu trenutno se „borim“ sa Aleksejem Golijaninom sa kojim se dosta družim i van terena, čujemo se često, razgovaramo, bodrimo jedan drugog. Mnogo nam pomaže i iskusniji Dejan Vidić koji je trenutno povređen i ne igra ali su nam njegovi saveti od velikog značaja – zaključuje Borisav Burmaz.

Grafičar meč 29. kola protiv Timoka u Zaječaru igra u subotu 2. aprila sa početkom u 16h.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena