Yunet
 

Privreda

Zasedao Parlament privrednika RPK Južnobanatskog upravnog okruga

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 28. mart 2024. • 16:34 •

Zasedao Parlament privrednika RPK Južnobanatskog upravnog okruga

Parlament privrednika Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga održao je u Pančevu sedmu sednicu po redu. Tema sastanka bila je usvajanje zapisnika sa šeste sednice parlamenta privrednika, kao i izveštaj o celokupnom radu ovog sektora.

U Pančevu je u prostorijama Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga održana sednica Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga. Na dnevnom redu je bilo pet tema, a pored diskusije o tekućim pitanjima, članovi Parlamenta su usvajali zapisnik sa šeste sednice Parlamenta privrednika i podnosili izveštaj o radu i kretanju na teritoriji Južnog Banata. Bojan Stanić, pomoćnik direktora za analitiku u privrednoj komori Srbije, naglasio je da je makroekonomska situacija u našoj zemlji veoma stabilna

– Postoje stope rasta, a sa druge strane i spoljna trgovina se drži na zavidnom nivou. Nezaposlenost je na niskom nivou, međutim neizvesnost preti sa svih strana. Kada govorimo o onome šta se dešava u regionu i globalno kako se to preliva na privredu Srbije, i danas smo na sednici govorili sa privrednicima o tome kakva je njihova pozicija, kakva su njihova očekivanja, i dali smo im neka naša istraživanja, prezentovali smo ih da bi smo videli kako možemo da se pripremimo za ovu veoma izazovnu 2024. godinu.

Sa druge strane, Marko Ćulibrk, direktor Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga, ističe da se pored očuvanja stabilnosti ekonomije, a uz veliku pomoć privrednog sektora, razvija i dualno obrazovanje. – Mi već imamo preko 500 učenika koji su obuhvaćeni dualnim obrazovanjem. Za školsku 23/24 godinu, to je negde oko 170 novih učenika, na 15 profila. Negde oko 25 privrednih organizacija i 5 srednjih škola su uzeli učešće. Takođe u toku su pripreme za novu školsku 24/25 godinu, i taj broj je otprilike isti. Veoma se radujemo tome što obezbeđujemo našim industrijskim pogonima kvalitetne i nove, mlade i obučene radnike koji se razvijaju i školuju po njihovim zahtevima.

Svi parametri pokazuju da naš region doživljava privredni rast, a veliki udeo u tome imaju ulaganja u prethodnom periodu. Industrija i poljoprivreda se podjednako razvijaju, što je pokazatelj da Južnobanatski okrug, uprkos pogoršanim geostrateškim odnosima u regionu i posledicama Kovid pandemije, ponovo čvrsto stoji na nogama.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena